1. Depressieve gevoelens
Als je niet lekker in je vel zit, gaan andere dingen vaak ook minder goed. Dit kan dus ook gebeuren als je last hebt van depressieve gevoelens of zelfs depressie. Dit wordt veroorzaakt door een onbalans in verschillende neurotransmitters in je brein. Deze neurotransmitters zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat je opgewonden raakt. Als de balans hier dus niet goed zit, kan je liefdesleven en hieronder lijden. Om dit op te lossen is het belangrijk dat je met een hulpverlener praat. Je komt er vaak niet in je eentje vanaf en het is fijn om daar wat begeleiding bij te hebben, zodat je je niet verloren voelt. Slik je al antidepressiva? Dan kan dat ook een aanleiding zijn, omdat het niet omhoog krijgen van je grote vriend vaak een bijwerking is.
2. Angstgevoelens
Net als bij depressieve gevoelens kan het hebben van angstgevoelens ook een nadelig effect hebben op je leven tussen de lakens. De signalen die van je hersenen naar beneden worden gestuurd kunnen moeilijker worden afgeleverd. Hierdoor kan het lastig zijn hem omhoog te krijgen of het zo te houden. In de psychologie wordt dit performance anxiety genoemd als de angstgevoelens voortkomen uit faalangst dat het allemaal niet gaat lukken. Het versterkt elkaar dan in principe. Komen je angstgevoelens ergens anders vandaan? Ga dan met een hulpverlener praten.
3. Stress
Het ervaren van stress kan ook een grote boosdoener zijn in bed. Als je namelijk stress ervaart, zal de hormoonproductie van hormonen als cortisol en adrenaline toenemen; iets wat je eigenlijk juist niet wilt. De afgifte van deze hormonen verlagen namelijk het testosteron niveau dat juist een grote rol speelt. Ervaar je veel (langdurige) stress? Het is voor je lichaam in het algemeen niet goed om stress te ervaren, dus kijk of je het zelf kunt oplossen of probeer met iemand te praten.
4. Problemen met je zelfvertrouwen
Soms begint het allemaal bij het hebben van een laag zelfbeeld. Dit heeft dan weer effect op je zelfvertrouwen waardoor je hem niet meer omhoog krijgt in bed. Mensen met een laag zelfbeeld ervaren vaker faalangst of ’teleurstellingen’, waardoor ze de motivatie verliezen in bed. Je eigen gevoelens manifesteren zich als het ware ook in de slaapkamer wat elkaar allemaal weer versterkt.
5. Je voelt je schuldig
Op nummer 5 van de 6 psychologische redenen dat je hem niet omhoog krijgt, is dat je je misschien ergens schuldig over voelt. Deze schuldgevoelens kunnen overal vandaan komen of zelfs van het feit dat het allemaal niet goed lukt. Net als bij de vorige psychologische redenen versterkt dit elkaar weer in een negatieve spiraal. Als je je schuldig voelt, kun je sowieso minder goed plezierige sensaties en situaties ervaren. Probeer te kijken of je je schuldgevoel kan oplossen.
6. Je hebt (on)bewust last van trauma
Als laatste van de 6 psychologische redenen dat je hem niet omhoog krijgt, kan het erop duiden dat je last hebt van een trauma. Misschien weet je dit diep van binnen zelf ook, maar vaak zijn trauma’s onbewust niet goed verwerkt. En dit uit zich dus ook tussen de lakens. Trauma roept gevoelens op die we liever niet willen ervaren. Denk aan de gevoelens van depressie, angst en laag zelfbeeld wat we ook al eerder hebben genoemd. Het kan dus ook zijn dat de vervelende gevoelens onderdeel zijn van iets groters dat je nog niet hebt verwerkt. Trauma verwerken lukt niet alleen en moet je goed in begeleid worden. Heb jij last van een onverwerkt trauma of zelf Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS)? Kijk dan of je de juiste hulp kan krijgen om hier mee om te leren gaan.