Eerst moeten we het meest fundamentele onderscheid maken
Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten denim, maar we kunnen ruwweg onderscheid maken tussen twee verschillende soorten. We spreken dan over Raw Denim en Pre-Washed Denim. Die eerste, de Raw Denim, is het soort jeans waar je beter geen wit shirt op kunt dragen. Sterker nog, alles met een lichte kleur zal al gauw blauwtinten krijgen. Het is die jeans die heel stug en stevig aanvoelt. Deze soort wordt alleen maar beter naarmate je ‘m langer bezit.
Pre-Washed Denim daarentegen is al ‘afgeleefd’ voor je. Het is een type jeans die op veel verschillende manieren te koop is, maar in essentie de ‘scherpe randjes’ al kwijt is. Het is de meest voorkomende keuze bij consumenten, aangezien deze jeans vaker net iets comfortabeler zit vanaf ’t begin. Waar de Raw Denim echt gekenmerkt wordt door de manier waarop de jeans zich aanpast aan je manier van dragen, je lichaam en het gebruik. Hoe dan ook, ongeacht de soort, een goede verzorging is essentieel. Met de onderstaande tips zal jouw denim praktisch alles doorstaan.
#1: ‘Ik was mijn jeans’, said no denim-lover ever
Met wassen bedoelen we in dit geval het volledige wasprogramma van je Miele 9000 Turbo doorlopen met je jeans erin. Als er iets is waar jeans niet voor gemaakt worden, dan is ’t wel kleine wasjes of grote wasjes. Los van het feit dat – zeker bij Raw Denim – de gehele inhoud er blauw uit komt, is het gewoon geen verstandig idee. Raw Denim verliest z’n donkere, diepblauwe kleur zeer snel wanneer je ‘m in de wasmachine gooit. Pre-Washed Denim wordt nog meer ‘beschadigd’ in de wasmachine – dat wil je ook niet. Kortom, het wassen van je jeans is een No Go.
#2: Vlekje? Een reiniger, een doekje en wat liefde doet wonderen
Als we je bij puntje 1 adviseren dat je je jeans niet in de wasmachine moet gooien, dan gaan we je hier niet vertellen dat je bij een vlekje of twee alsnog een wasje moet draaien. Nee, een vlekje kun je gewoon met een doekje en wat reiniger eruit proberen te halen. Het is niet de bedoeling dat je meteen drastische maatregelen moet treffen.
#3: Ververs de boel met een stoomapparaat, de droger of de vriezer
We kunnen ons voorstellen dat je jeans vroeg of laat ruiken naar een paar oude sokken of een stofzuigerzak (dé definitie van ‘muf’). Die avonden in de kroeg met dat rondvliegende bier, die zaterdagen spullen verhuizen met je maten of je pa helpen met klussen – je jeans wordt er niet ‘frisser’ op. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om je favoriete broek weer fris en fruitig voor de dag te laten komen.
Een van de meest gehoorde opties, die door sommigen als fabel wordt gezien, is het gebruiken van je vriezer. Toch is het geen flauwekul. Het bevriezen van je jeans (of andere kledingstukken) zorgt ervoor dat de bacteriën die de nare geurtjes produceren worden gedood. Het resultaat is een geurvrije spijkerbroek. Ditzelfde geldt voor de droger. Gooi ‘m op het meest simpele programma een paar minuten in de droger met een droger-doekje erbij (je weet wel, zo’n lekker ruikend papiertje) et voila: men denkt dat je ‘m net uit de winkel hebt. Mochten er nou echt hardnekkige vlekken, geurtjes of andere ongewenste aspecten in je jeans verschijnen, ga ’t dan te lijf met een stoomapparaat. Dat werkt altijd.
#4: Mocht je de draagbare piek bereikt hebben, was dan op de meest verantwoorde wijze
Ja, het lijkt erop alsof we onszelf een beetje tegenspreken, maar dat is niet het geval. We moeten je erop wijzen dat je je jeans niet moet wassen, om ervoor te zorgen dat je er het langst plezier van hebt. Toch ontkom je er op een bepaalt moment niet meer aan. Als het dan zover is, dan wil je de schade zoveel mogelijk beperken. Op iedere wijze mogelijk.
Was op een kort programma, met koud water en gebruik het minst agressieve wasmiddel dat je kunt vinden. Zo zorg je niet alleen het best voor je jeans, maar is je wasbeurt ook nog eens het minst schadelijk. Dat is ook iets waar aan gedacht mag worden toch? Daarnaast raden we je aan om je spijkerbroek niet met grof geschut te lijf te gaan. Blijf dus ver weg van ‘scrubben’ en haal het in godsnaam niet in je hoofd om je spijkerbroek uit te wringen. Laat ‘m hangend drogen, dan is er geen vuiltje aan de lucht – letterlijk en figuurlijk.
#5: Berg je jeans op zoals ’t hoort
Deze tip spreekt natuurlijk enigszins voor zich: laat je jeans niet overal slingeren. Als je ‘m eventjes verwisselt voor een ander exemplaar, vouw ‘m dan netjes op en leg ‘m ergens waar ‘ie op z’n gemak is. Mocht je het idee hebben dat je iedere spijkerbroek een eigen hanger in je kast verdient en deze daar telkens hoort te hangen, dan kunnen we je vertellen: overdrijven is óók een kunst. Hou het lekker simpel en doe gewoon je ding.
Een lang en gelukkig huwelijk voor jou en je favoriete jeans
Als je de bovenstaande tips opvolgt ben je ervan verzekerd dat je denim nog geruime tijd om je benen zit. Het is gelukkig geen hogere wiskunde, dus het ligt volledig aan jou of je iedere maand een nieuwe denim jeans online koopt – of dat je blijft genieten van je favoriete paar. Als het aan ons ligt, dan is ’t duidelijk. Ga er gewoon lekker bewust mee om en je zal merken dat je er net dat beetje extra plezier uit kunt halen.