Header-foto: Erika Lust
Voor het geval je het nog niet wist: we hebben seks om ons voort te planten. Dit is voornaamste en tevens de enige reden waarom we de drang hebben onze kleren uit te trekken en elkaar aan te raken. Wanneer we dit op de juiste manier doen krijgen we orgasmes. En die leiden weer tot baby’s!
Wanneer mannen een orgasme hebben, is dit voor een legitiem doel. Afgezien van de geweldige gevoel komt het sperma met een noodvaart bij de eindstop, in de vagina van de vrouwelijke partner. Gevolg? Ze raakt zwanger. Missie volbracht.
Maar waarom hebben vrouwen orgasmes? Vrouwen hoeven immers niet tot een climax te komen om zwanger te raken. Dus waarom al die moeite? De wetenschap geeft je antwoord
Volgens wetenschappers Mihaela Pavlicev en günter Wagner zijn vrouwelijke orgasmes de geëvolueerde overblijfselen uit ons evolutionaire verleden. Toentertijd hadden vrouwen krankzinnige hormonale schommelingen tijdens de seks die nodig waren om ons voort te kunnen planten. Belangrijk is te vermelden dat het historische orgasme van de vrouw er niet uitziet als het hedendaagse orgasme. Volgens Pavlicev is de hormonale schommeling de kernreden dat de mens zich verder heeft aangepast.
Om dit te achterhalen zijn Pavlicev en Wagner diep gaan graven in de anatomie en het gedrag van verschillende zoogdieren. Hieruit bleek dat bij bepaalde dieren, zoals katten en konijnen, de hormonale schommelingen tijdens de seks er voor zorgen dat de eitjes worden vrijgelaten uit de eierstokken van het vrouwtje. Dit wordt ook wel de ‘male induced ovulation’ genoemd: mannelijke geïnduceerde ovulatie. We weten dat vrouwen spontaan ovuleren tijdens ‘dat ene moment van de maand’, maar vroeger, (en met vroeger bedoelen we 75 miljoen jaar geleden), werden vrouwen zwanger wanneer de man seks met haar had.
Afgezien van het hele ‘baby maken’ idee, zijn orgasmes goed voor de relatie met je partner. Het brengt een stormloop aan hormonen los, waaronder oxytocine. Er zijn vele discussies omtrent de vraag of orgasmes nog andere functies hebben zoals het eerdergenoemde ‘bonding gedrag’. De onderzoekers sluiten daarom niet uit dat het vrouwelijke orgasme andere functies kunnen hebben dan de verloren functie van het voortplanten. En de dames mogen blij zijn dat het orgasme nog niet ons hun DNA is geëvolueerd.