In een historisch pand aan de Amsteldijk in Amsterdam bevindt zich Americano. Wie de grote deur binnenstapt wordt door een prachtige dame ontvangen. Ze vraagt om je naam, dit niet omdat ze jou ook ziet zitten, maar ze wil weten of je ook gereserveerd hebt, want dat is nodig als je hier een hapje wilt eten in het weekend. De jas wordt aangenomen, je loopt richting de bar en bestelt net als James Bond in Casino Royale een Americano.
Niet alleen door de cocktail, maar ook door de sfeer voel je je James Bond. De klassiek opgedekte tafels, de grote spiegels en vooral vrouwelijk publiek doen dit enkel nog maar bevestigen.
We starten met een kalfscarpaccio, een frisse Italiaanse wijn met daarbij versgebakken brood dat we dopen in een kruidige olijfolie. De carpaccio smelt op de tong, de glazen tikken tegen elkaar om te proosten op een mooie avond, en dat wordt het.
Het personeel is zeer attent en bovendien hoeven we niet lang te wachten op ons volgende gerecht.
Een pasta mag dan ook niet ontbreken. Een mix van pulpo, pittige worst en rode saus vult het bord. Naast dat het heerlijk genieten is van het rijke Italiaanse eten kent Americano ook wel zijn culinaire kant. Dat bewijst het volgende gerecht, een zeebaars met een mousseline van mierikswortel en mosselen. Hierbij wordt een volle rode wijn geserveerd uit Californië, een aanrader, vraag de ober op zijn minst om deze te proeven.
De borden zijn royaal gevuld: dit is geen plek voor wie fanatiek bezig is met een dieet.
Wie Italiaans eet, sluit af met Tiramisu, dat tevens wordt geserveerd in een kopje met als signature de A van Americano. Het is een flinke toet, maar ach, we waren allang opgehouden met het tellen van de calorieën.
Dress code: Casual sjiek