Opzegtermijn, hoe werkt het precies?
Als je van plan bent om je werk eens en voor altijd te verlaten, is het goed om te weten wat de wettelijke opzegtermijn voor werknemers is in 2024. De opzegtermijn hangt af van het soort contract dat je hebt: een contract voor bepaalde tijd, onbepaalde tijd, of als je nog in je proeftijd zit.
Contract voor onbepaalde tijd (vast contract)
Bij een vast contract geldt standaard een opzegtermijn van één kalendermaand, wat betekent dat je bijvoorbeeld op uiterlijk 31 maart schriftelijk moet opzeggen als je per 1 mei wilt vertrekken. De opzegtermijn gaat namelijk in op de eerste dag van de volgende maand.
Heb je in je arbeidsovereenkomst een langere opzegtermijn afgesproken? Dan is dat toegestaan, zolang deze niet langer is dan zes maanden (behoorlijk overkill om daar zolang zo depri te zitten lijkt ons). Belangrijk om te weten: als jouw opzegtermijn langer is dan één maand, moet de opzegtermijn van je werkgever twee keer zo lang zijn. Bijvoorbeeld: spreek je een opzegtermijn van drie maanden af, dan moet de werkgever jouw zes maanden van tevoren moet melden dat je de laan uit wordt gestuurd.
Contract voor bepaalde tijd (tijdelijk contract)
Bij een tijdelijk contract eindigt de arbeidsovereenkomst automatisch op de afgesproken einddatum. In principe is er dan geen opzegtermijn nodig.
Wil je het contract toch ietwat eerder beëindigen? Dan kan dit alleen als in de overeenkomst staat dat tussentijdse opzegging is toegestaan. Staat dit er niet in? Helaas pindakaas voor jou dan maar dan ben je wettelijk verplicht de volledige duur van het contract uit te dienen. Jammer joh!
Proeftijd
Zit je nog in je proeftijd? Goed nieuws: in deze periode kun je per direct ontslag nemen zonder dat je rekening hoeft te houden met een opzegtermijn. Dit werkt trouwens ook andersom, je werkgever kan in de proeftijd ook zonder opzegtermijn afscheid van je nemen.
Verdere tips en tricks omtrent je opzegtermijn
Om alles netjes en volgens de regels te laten verlopen, zijn er enkele praktische tips die je kunt volgen bij het opzeggen van je baan. Allereerst is het belangrijk om je ontslag schriftelijk vast te leggen. Dit kun je bijvoorbeeld doen via een e-mail of, als je fancy wilt zijn, een officiële ontslagbrief. Het voordeel van een schriftelijke opzegging is dat je altijd kunt aantonen dat je je ontslag op tijd hebt gemeld. Dit kan belangrijk zijn bij een eventuele discussie of argument over de opzegtermijn.
Daarnaast is het verstandig om je arbeidsovereenkomst goed door te nemen voordat je ontslag neemt. In sommige contracten kunnen namelijk in de kleine lettertjes afwijkende regels verschuilen over de opzegtermijn, die anders zijn dan de standaard wettelijke termijn. Door je eigen situatie even goed te controleren voorkom je dat je onverwachts nog langer moet blijven werken dan je had gepland.
Ook moet je beseffen dat je meestal geen recht hebt op een WW-uitkering als je zelf ontslag neemt. Omdat je er zelf actief voor kiest om werkloos te worden, wordt dit gezien als een ‘eigen keuze’, en dan kom je doorgaans niet in aanmerking voor een uitkering (flink solliciteren, makker).
Een opzegtermijn lijkt simpel, maar de regels kunnen per situatie flink verschillen. Met een vast contract zit je vaak aan een maand vast, terwijl een tijdelijk contract zonder tussentijdse afspraken geen opzegtermijn vereist. In je proeftijd ben je helemaal vrij om direct te vertrekken. Zorg altijd dat je goed geïnformeerd bent voordat je die grote stap zet, en bespreek alles helder met je werkgever. Meer informatie willen weten? Check dan de site van de Rijksoverheid.