Hoe ziet de perfecte powernap eruit?
De powernap is in opmars en steeds meer werkgevers stellen hun medewerkers in staat om tussen de bedrijven door even goed uit te rusten. Echt nieuw is dat niet. Belangrijke figuren zoals Einstein, Winston Churchill, JFK en zelfs Leonardo da Vinci wisten al hoe belangrijk een rustmoment was. Met die wetenschap in het achterhoofd is het belangrijk om te weten hoe je ervoor kan zorgen dat die korte periode zo goed mogelijk wordt benut. Met alleen je ogen dicht doen ga je het namelijk niet redden.
Regel 1- Een powernap is niet voor iedereen weggelegd
Was het maar zo eenvoudig dat iedereen even tussendoor kon slapen. Helaas is de realiteit anders, een powernap werkt niet voor iedereen. Als je last hebt van slapeloosheid of ’s nachts moeite hebt met inslapen, dan is een powernap waarschijnlijk een slecht idee. Het kan je biologische klok in de war brengen, je toch al disfunctionele routine verstoren en je zou tot in de kleine uurtjes naar het plafond kunnen staren. Zorg er dus gewoon voor dat je tijdens de nacht voldoende slaap pakt.
Regel 2 – Duur is koning
Echt goed uitrusten is vaak een kwestie van tijd. Geef jezelf de gelegenheid om echt uit te rusten. Een te lange powernap is dus niet aan te raden, maar te kort is weer het andere uiterste. Slaap je namelijk te lang, dan is de kans aanwezig dat het rustmoment overgaat in een te diepe slaap waardoor het lastig is om snel te ontwaken. Om echt uit te rusten zijn alleen de eerste twee fases van belang. Voor de goede orde: fase 1 is de fase waarin je het gevoel hebt dat je heerlijk wegzakt en de tweede fase is de periode van verlaagde hersenactiviteit. Om je een kleine handreiking te geven: voor de meesten is 15 tot 20 minuten al voldoende.
Regel 3 – Timing is alles
De timing van je powernap is cruciaal en in feite gelden hiervoor dezelfde regels als voor de siësta in veel mediterrane landen. Het zou dus logisch zijn om aan te nemen dat de ideale tijd voor een powernap ergens na de lunch ligt en bij voorkeur voor 15.00 uur. Na de lunch verliezen veel mensen namelijk hun focus en dus is het zaak om ook je rustmoment goed te bepalen. Neem je een powernap na dat tijdstip dan kan het juist nadelig zijn voor je nachtrust.
Regel 4 – Vind je ‘luier’-plekje
Even je ogen dicht doen kan in principe op elk moment, maar denk wel aan de juiste locatie. Even achter je bureau een rustmoment houden kan verleidelijk zijn, maar vaak krijg je dan nog steeds onvoldoende rust. Kortom, zoek een plek waarde kans minimaal is dat je wordt gestoord. Als je de optie hebt om even languit te gaan liggen, doe dat dan. In feite is alles beter dan in slaap te sukkelen achter je bureau. Ook niet geheel onbelangrijk: gebruik een koptelefoon met ruisonderdrukking. Op die manier realiseer je de beste situatie voor een goed rustmoment.
Regel 5 – Het dommelen is in details
Mocht het bovenstaande geen probleem zijn voor je, dan is er nog een klein detail waar je op moet letten: de afleiding. Ook al heb je een lekker rustig plekje gevonden en ben je helemaal klaar om even weg te doezelen, dan nog kan je tegen een belangrijk probleem oplopen. Inderdaad, afleiding. Het is natuurlijk belangrijk dat je tijdens je welverdiende rustmoment niet wordt gestoord. Je smartphone moet je dus even uitzetten, net als je laptop. Zorg – als het even kan – ook voor gesloten ramen zodat je echt kan ontspannen. Vergeet ook niet het bordje ‘niet storen’ op de deur te hangen of laat je collega’s weten dat je echt niet gestoord wilt worden.
Heb je alle bovenstaande punten opgevolgd, dan gaat die powernap zeker lukken. Voor het geval dat je toch twijfelt of je wel helemaal wakker bent net na je powernap, neem gerust een kop koffie. Dat klinkt tegenstrijdig, maar voordat de cafeïne echt begint te werken ben je al zo’n 20 minuten verder. Lukt het je op snel in te slapen, dan ben je na je powernap weer helemaal fris en kan je er weer even tegenaan.