Wanneer krijg je een WW-uitkering?
Het is belangrijk om te weten dat je enkel in aanmerking komt voor een WW-uitkering op het moment dat je ontslagen wordt. Als je je werk helemaal zat bent en zelf besluit ontslag te nemen, hoef je dus niet op een uitkering te rekenen. Daarnaast dien je een verzekering te hebben afgesloten tegen werkloosheid. Zo’n verzekering valt alleen af te sluiten als je een werknemer in loondienst bent die de AOW-leeftijd nog niet is gepasseerd. Mocht je aan al deze eisen voldoen en ontslagen worden door je werkgever, is het dus zomaar mogelijk dat je recht hebt op een WW-uitkering.
Uitzonderingen voor criminele werknemers
De reden van het ontslag speelt ook een rol in het wel of niet verkrijgen van een uitkering als werkloze. Als je door eigen schuld op straat wordt gezet, kan je namelijk alsnog worden uitgesloten van de WW. Denk bijvoorbeeld aan een werknemer die dingen steelt op de werkvloer of met opzet slecht functioneert. Dan is het natuurlijk niet gek dat een werkgever je op straat zet, en hoef je als kersverse werkloze dus niet te rekenen op financiële hulp. Datzelfde geldt voor mensen die ontslagen worden vanwege criminele activiteiten, die ze buiten hun werktijden bedrijven. Als een werknemer bijvoorbeeld in de gevangenis terechtkomt door wat dan ook, is het best logisch dat een werkgever een ontslagbrief laat opstellen. De gevangen werknemer kan dan wel fluiten naar z’n WW-uitkering!
De hoogte van je WW-uitkering wordt gebaseerd op jouw loon
Goed, mocht je aan de vele eisen voldoen, kan je jezelf dus melden voor een WW-uitkering. Het geldbedrag, dat maandelijks in ontvangst wordt genomen door mensen zonder baan, is sinds 1 juli 2024 overigens verhoogd. Toch zitten er grote verschillen tussen de bedragen die werklozen iedere maand op hun bankrekening zien verschijnen. Zo wordt de hoogte van de WW-uitkering gebaseerd op het loon van de laatste 12 maanden voordat iemand werkloos werd. De eerste twee maanden van je werkloze periode ontvang je 75% van dit vroegere loon. Na deze twee maanden wordt de maandelijkse uitkering verlaagd naar 70% van het je laatste loon. Stel je verdiende in je laatste jaar als werknemer gemiddeld een salaris van 3.500 euro per maand, dan heb je de eerste twee maanden na je ontslag recht op een maandelijks WW-uitkering van 2.625 piek. Als je binnen twee maanden geen nieuwe baan weet te vinden zal dat vervolgens verlaagd worden naar 2.450 euro. Van een WW-uitkering word je dus niet steenrijk, maar over het algemeen ontvangt een werkloos persoon genoeg geld om van te kunnen leven.
Verplicht solliciteren als werkloos persoon
De duur van een WW-uitkering is officieel 24 maanden, maar niet iedereen weet binnen twee jaar een nieuwe baan te vinden. Sociale werkgevers kunnen er in zo’n geval echter voor kiezen om de uitkering te verlengen tot hooguit 38 maanden. Verder is de duur van de uitkering gestoeld op je totale werkzame periode en het moment waarop je bent ontslagen. De exacte duur van de WW-uitkering is dus per persoon verschillend, maar kan in uitzonderlijke gevallen dik drie jaar duren. Vergis je niet, mensen met een WW-uitkering moeten, afgezien van een aantal uitzonderingen, verplicht zoeken naar een nieuwe baan. Op deze manier worden werkloze mensen gedwongen om te solliciteren, waardoor ze zo snel mogelijk weer hun eigen centen kunnen verdienen en niet meer afhankelijk zijn vaan een uitkering. Met een WW-uitkering kan je dus niet doelloos op de bank gaan zitten en genieten van je passieve inkomen!