Zijn vitaminepillen goed voor je gezondheid?

Vitaminen zijn essentiële bouwstenen die je lichaam nodig heeft om soepel te draaien, daarom slikken veel mensen vitaminepillen. Denk aan de tandwieltjes in een machine: klein, maar onmisbaar. Als één wieltje ontbreekt, loop je al snel tegen problemen aan. Ze leveren geen energie zoals koolhydraten of vetten, maar spelen een cruciale rol in processen zoals celgroei, stofwisseling en het immuunsysteem.

Als je een gevarieerd dieet hebt, is de kans groot dat je al voldoende vitaminen binnenkrijgt. Toch lopen veel mensen, vooral in de winter, risico op tekorten. Volgens Dragsted zijn vooral vitamine D en B12 belangrijk om in de gaten te houden. Vitamine D bijvoorbeeld krijg je voornamelijk binnen via zonlicht. In de donkere maanden of als je weinig buiten komt, kan een tekort op de loer liggen. Bij Vitamine B12 is het verhaal dat vooral veganisten en ouderen hebben kans op een tekort, omdat deze vitamine voornamelijk in dierlijke producten zit.

Pillen versus voeding

Je hebt vast weleens gehoord dat vitaminen uit voeding beter worden opgenomen dan uit pillen. Volgens Dragsted is dat een mythe. “Vitaminepillen zijn zo samengesteld dat ze vaak beter worden opgenomen dan wat je uit je eten haalt”, legt hij uit. Maar dat betekent niet dat je je dieet kunt overslaan. Een gezonde maaltijd biedt namelijk meer dan alleen vitaminen: het bevat ook vezels, mineralen en andere bioactieve stoffen.

vitaminepillen goed of niet

Meer is niet altijd beter. Sommige vitaminen, zoals A en D, zijn vetoplosbaar en worden opgeslagen in je lichaam. Slik je daar te veel van, dan kun je zelfs vergiftigingsverschijnselen krijgen. Wateroplosbare vitaminen, zoals C en B, plas je meestal weer uit, maar ook die kunnen in hoge doses bijwerkingen veroorzaken zoals jeuk en diarree.

De toekomst: gepersonaliseerde vitaminepillen

In de toekomst zou je misschien een pil kunnen slikken die volledig is afgestemd op jouw genetische behoefte. Onderzoek laat zien dat genen bepalen hoeveel je lichaam van bepaalde vitaminen nodig heeft en hoe goed je ze opneemt. Tot die tijd is het advies simpel: eet gevarieerd, kom buiten en gebruik supplementen alleen als aanvulling, niet als vervanging.

Met andere woorden: die kleurrijke potjes in je keukenkastje zijn niet altijd de gouden ticket naar een betere gezondheid. Maar weet je dat je een tekort hebt, dan kunnen ze zeker helpen om jouw lichaam weer in topvorm te krijgen. Slik dus met beleid en luister naar je lichaam (of een expert).