Een eerste huis kopen is lastig als starter

Jongeren beginnen vaak eerst met huren. Dit geldt zeker voor singles die nog niet zeker weten of ze willen blijven in de stad of het dorp waar ze wonen.

 

Wie uiteindelijk toch een huis wil kopen, heeft het nog niet zo makkelijk. Met de huidige prijzen op de huizenmarkt kan het kopen van een huis een eindeloze zoektocht lijken. Daarbij komt dat het krijgen van een hypotheek niet altijd even makkelijk is. Vaak moet je zelf al flink wat gespaard hebben en een hoge studieschuld kan je flink tegenwerken. Daardoor ligt de gemiddelde leeftijd waarop starters hun eerste huis kopen best hoog in Nederland.

Op welke leeftijd kopen Nederlanders gemiddeld hun eerste huis?

Het is dus nog best lastig om een huis te kopen op de huidige woningmarkt. Ongeveer dertig jaar geleden lag de gemiddelde leeftijd van iemand die zijn eerste huis kocht op 27 jaar. Tegenwoordig is dat al twee à drie jaar ouder.

leeftijd eerste huis kopen wanneer

In 2013 lag de piek, toen de gemiddelde leeftijd van een koopstarter 31 jaar was. Ondertussen is dat al wel een stukje gedaald, maar ook nu zit de gemiddelde leeftijd nog rond de 30 jaar. Ook de gemiddelde leeftijd van doorstromers is in de afgelopen vijftien jaar gestegen. In 2007 lag die leeftijd nog op 29 jaar, ondertussen is dat maar liefst 44 jaar.

Wat is de invloed van het opleidingsniveau van Nederlanders?

Het opleidingsniveau heeft grote invloed op de gemiddelde leeftijd waarop iemand een huis koopt. Lageropgeleiden zijn het oudst wanneer zij hun eerste huis kopen. Zij zijn gemiddeld tussen de 35 en 44 oud. Mogelijk komt dit doordat zij op jongere leeftijd meer moeite hebben met het krijgen van een hypotheek. Middelbaar opgeleiden zijn gemiddeld het jongst, vaak zijn zij tussen de 18 en 24. Hoger opgeleiden zitten er tussenin met 25 tot 34 jaar. Vaak zijn zij tegen die tijd pas klaar met studeren en hebben ze ook nog een studieschuld om rekening mee te houden.