Huizenprijzen blijven stijgen: wat is er aan de hand?

De huizenprijzen zijn in augustus met ruim 11 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden, de sterkste toename in twee jaar. Ook in de maanden daarvoor stegen de prijzen al flink. In vergelijking met juli werden huizen in augustus 1,1 procent duurder.

Oververhitte woningmarkt in Nederland

CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen waarschuwde al voor een oververhitte woningmarkt. Hij vergelijkt de huidige situatie met 2021, toen de huizenprijzen ook snel stegen. Toch zijn er nu andere factoren in het spel. Waar de hypotheekrente toen erg laag was, zijn de leenkosten inmiddels een stuk hoger. Maar dankzij de stijgende lonen en recent verlaagde hypotheekrentes hebben veel mensen toch meer te besteden, wat de vraag naar huizen blijft aanwakkeren.

Krapte op de woningmarkt zorgt voor stijgende huizenprijzen

Een belangrijke oorzaak van de stijgende huizenprijzen is het beperkte aantal beschikbare woningen. In augustus werden er 17.915 huizen verkocht, een stijging van ruim 12 procent vergeleken met een jaar eerder. Dit jaar zijn er al bijna 129.000 huizen verkocht, wat neerkomt op een toename van meer dan 11 procent.

De vraag naar koopwoningen blijft groot, terwijl het aanbod beperkt is. Hierdoor schieten de prijzen omhoog. Het kabinet benadrukte tijdens Prinsjesdag dat het terugdringen van de woningnood een topprioriteit is. Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting wil komend jaar 100.000 nieuwe woningen realiseren, zowel door sneller te bouwen als door bestaande gebouwen beter te benutten. Hiervoor wordt de komende jaren 5 miljard euro geïnvesteerd.

Ambitieuze plannen, maar genoeg uitdagingen

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is positief over de plannen in het nieuwe regeerakkoord, maar ziet nog veel uitdagingen. Volgens de NVM zijn minder regels nodig om de woningmarkt effectief aan te pakken. Zonder daadkracht en minder regelgeving zal het doel van 100.000 nieuwbouwwoningen per jaar ook in 2030 nog niet gehaald worden.