Wat staat het Friese Wierum om bekend?
Het Friese terpdorpje Wierum bevindt zich in het hoge noorden aan de Waddenzee en is ontstaan in de Middeleeuwen. Dankzij de indrukwekkende ligging aan de Waddenzeedijk, die tegenwoordig onderdeel is van de Unesco Werelderfgoed Waddengebied, is Wierum van oudsher een vissersdorpje en beschikt zodoende nog steeds over prachtig oude vissershuisjes.
In de winter van 1893 vond er een scheepsramp plaats toen er tijdens een sneeuwstorm dertien schepen vergingen en 22 vissers om het leven kwamen. Het monument op de Waddenzeedijk zal de bewoners van Wierum er altijd aan blijven herinneren. Daarnaast ligt het terpdorp op tien kilometer van Dokkum: deze stad staat onder andere bekend om de Elfstedentocht en is wat betreft toerisme behoorlijk in opkomst. Bovendien ligt het natuurgebied Nationaal Park Lauwersmeer om de hoek en de veerdienst naar Ameland en Schiermonnikoog zijn met de fiets bereikbaar. Kortom, het is een interessante plek om te wonen, in deze kerk bijvoorbeeld.
En kerk die wordt omgetoverd tot woning
Momenteel heeft Museumkerk Eben-Haezer aan de Haadstrjitte 17 te Wierum nog een maatschappelijke functie. Echter is er onlangs een verzoek ingediend voor de toevoeging van een woonbestemming en deze is geaccordeerd door de gemeente Noardeast-Fryslân. Dat betekent dat het nu mogelijk is geworden om je intrek te nemen in deze kerk. Het enige dat je hoeft te doen is een omgevingsvergunning aan te vragen: de kerk kent namelijk ondanks zijn ‘leeftijd’ van 148 jaar geen monumentale status, waardoor verbouwplannen zonder problemen doorgang kunnen vinden.
Wat vertelt de advertentie op Funda?
De te koop aangeboden kerk in Wierum heeft een woonoppervlak van 189 vierkante meter staat op een perceel van maar liefst 445 vierkante meter. Het kroonjuweel van deze kerk is een eeuwenoud orgel uit 1835, dat in 1910 vanuit Bolsward in de kerk werd geïnstalleerd. De prachtige kerkzaal van 132 vierkante meter is voorzien van een preekstoel en uitzicht op het imposante orgel op de eerste verdieping. Het orgel zelf is te bereiken via de hal, die eveneens is voorzien van een meterkast met krachtstroom, een toilet en een bijkeuken. De consistorie van 40 vierkante meter is opgedeeld in een keuken met keukenblok en een vergaderzaal. Via twee grote, openslaande deuren heb je toegang tot een zonnige maar beschutte tuin, die ook via de achteruitgang bereikbaar is. Bij de achteruitgang bevinden zich bovendien nog eens twee toiletten én de kerk is voorzien van een eigen oprit. Hieronder bekijk je enkele foto’s van het interieur van deze prachtige kerk: