Doorzettingsvermogen is essentieel
Alvorens we je vertellen hoe je ’t best met je voeding om kunt gaan en welke fitness-routine van grote invloed is, moeten we starten bij de basis. Als je beslist om een vegan-lifestyle te hanteren, dan is dit op zichzelf al een hele verandering. Het vergt een hoop doorzettingsvermogen om daarnaast dan ook nog gigantisch sportief te zijn én resultaat te behalen. Je zal ervaren dat het beslist niet iedere dag even makkelijk is, maar de opvatting dat je niet gespierd en fit kunt zijn omdat je zaken als vlees en zuivel links laat liggen is zo oud als Sint-Juttemis.
Het is van belang dat je je eigen doelstellingen goed op een rijtje zet en de manier waarop je ze gaat behalen duidelijk is. Alleen zo kun je vasthouden aan kleine ‘mijlpalen’ die je motiveren om door te gaan. Ongeacht onze tips, als je motivatie en doorzettingsvermogen ontbreekt, dan zal je inderdaad minder ‘Fit as F*ck’ zijn dan gepland.
Hoe Omega-3 en andere voedingsstoffen je kunnen helpen
Om uiteindelijk met het lichaam van een Romeinse god door het leven te gaan, zal je moeten zorgen dat alles klopt. Vegan of niet, je voeding blijft de grootste bouwsteen voor een fit, krachtig en gezond leven. Waar men van de daken schreeuwt dat voeding 70% van je dagelijkse sportschool routine is, is dit in een vegan-lifestyle niet anders. Er zijn diverse facetten die anders zijn ten opzichte van een reguliere levensstijl, maar dat maakt het aandeel niet minder groot.
Vervang zuivel en vlees door plantaardig
De grootste verandering zal plaatsvinden in de samenstelling van je bord. Voorheen lag er kip of rund, nu ontbreken deze. Vlees heeft over het algemeen een hoog energetische samenstelling. Nu dat ontbreekt zul je meer moeten eten om dezelfde energielevels te realiseren. Dit komt door de grote hoeveelheid vezels die je binnenkrijgt van plantaardige voeding. Ondanks deze verzadiging ben je niet meteen gegarandeerd van hoge energielevels. Dit is echter geen probleem. Door te kiezen voor bijvoorbeeld noten, avocado en oliën ben je alsnog gegarandeerd van een hoge energetische dichtheid.
Hoe oliën, eiwitten en vetzuren een belangrijke rol spelen bij ’t sporten
Om jezelf te verzekeren van een bron aan oliën en omega-3 vetzuren, kun je kijken naar je meest basale levensbehoeftes en daar enige verandering in aanbrengen. Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van ‘boter’ op je boterham. Traditionele ‘boter’ mag misschien goed smaken, gezond en verstandig is het allerminst. Bovendien bevat het niet die essentiële oliën en vetzuren die je juist tijdens het sporten graag binnen wil krijgen. Deze zijn onder andere van belang voor het in stand houden van gezonde vaten. Een belangrijk aspect, daar tijdens sport meer druk uitgeoefend wordt op hart- en bloedvaten.
Een simpel maar effectief advies: eet je boterhammen met plantaardige spreads in plaats van ‘boter’. Met bijvoorbeeld het gebruik van Becel Margarine kun je er voor zorgen dat je niet alleen goede, plantaardige oliën binnenkrijgt, maar consumeer je tevens voldoende Omega-3 vetzuren. Het is niet enkel goed voor lichamelijke gezondheid (cholesterol verlagen; een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten), maar ik merk ook een bevorderend gevoel tijdens sportprestaties.
Omega-3 vetzuren worden opgedeeld in plantaardige vetzuren en dierlijke vetzuren. De eerste is essentieel, voornamelijk omdat het lichaam deze niet zelf aan kan maken. Dierlijke Omega-3 vetzuren kunnen weer wel aangemaakt worden door het lichaam, maar deze worden inefficiënt omgezet. Beiden zijn vereist, maar het binnenkrijgen van de plantaardige versie is dus een must uit de juiste producten.
Door genoeg oliën en vetzuren binnen te krijgen houd je de gewrichten soepel én ben ik ervan overtuigd dat het spierherstel sneller is dan normaal. Er zijn tevens aanwijzingen dat het binnenkrijgen van Omega-3 je insulinegevoeligheid vergroot. Dat kan in de basis betekenen dat het effect van insuline groter is dan wanneer je géén Omega-3 in je systeem hebt. Een logisch gevolg ontstaat in de vorm van een boost voor de spieropbouw. Daarnaast zou Omega-3 de afgifte van insuline in je lichaam verhogen, wat eveneens een positief effect heeft op de groei van je spieren. Overigens is dit natuurlijk voor ieder individu anders en is er – mede daardoor – nog enige discussie over de algemene effecten van Omega-3 op spierherstel en prestatievermogen.
Een ander facet wat voor de sporters onder ons zeer belangrijk is is het binnenkrijgen van voldoende eiwitten. Eiwitten zijn van belang vanwege de grote hoeveelheid aminozuren die erin zitten. Vlees bevat 22 van de belangrijkste aminozuren, ook wel hoogwaardige eiwitten genoemd. Plantaardige eiwitten missen 2 of 3 van deze aminozuren, wat hen slechts een fractie minder aanvullend maakt. Echter, met het consumeren van soja, quinoa en hennepzaad tackel je ook dit puntje. Deze drie omvatten namelijk wel alle aminozuren.
Zorg voor een gestructureerde consumptie
Zoals wel vaker gezegd is het van belang dat je je voeding op de juiste momenten binnenkrijgt. Hierboven gaven we aan dat je meer moet eten om dezelfde energetische levels te bereiken die je zou halen met het consumeren van vlees. Het is dan zaak om dit zo gebalanceerd mogelijk te spreiden over de dag. Zo word je niet alleen gedurende dag verzekerd van genoeg energie, maar is je stofwisseling tevens 24/7 actief. Logischerwijs helpt dat weer mee aan je vetverbranding en de wijze waarop je lichaam langzaam vorm krijgt.
Geef je sportroutine genoeg afwisseling
We kunnen hier wel praten over de oefeningen die je wél of niet moet doen, maar dat zou kul zijn. Wij kunnen namelijk niet voor jou besluiten wat het best past binnen je trainingsroutine. Wat we je wel kunnen adviseren is genoeg afwisseling én een hoge intensiteit. Let op: als je pas net bezig bent met het schakelen naar een vegan-lifestyle, dan merk je dat je snel ‘op’ bent in de sportschool. Houd hier dus rekening mee. Het moet namelijk niet zo zijn dat je bij iedere sessie van je stokje gaat.
Probeer 3 maal in de week een krachttraining te doen, afsluitend met cardio. Plan daarnaast 1 maal in de week een uurtje enkel cardio in. Tast je eigen grenzen – zeker in het begin – even af om te bepalen hoe ver je kunt gaan. Het is niet eenvoudig om met een plantaardige levensstijl gigantisch hard te gaan in de sportschool, maar zeker niet onmogelijk. Neem je tijd, houd rekening met tegenslagen en weet dat je alles rustig op moet bouwen. Zoals je je vleesconsumptie langzaam afbouwt naar 0, zo bouw je je sportroutine langzaam op.
Een plantaardige levensstijl én een lichaam waar je ‘U’ tegen zegt
Het kan wel degelijk. Iedereen is in staat om met een plantaardige levensstijl gigantisch fit te zijn. Is het eenvoudig? Nee. Vergt het doorzettingsvermogen? Ja. Het is juist een gigantische uitdaging en motiverend om te zien wat je kunt bereiken met een plantaardige levensstijl. De opvatting dat je enkel als ‘oermens’ met grote hompen vlees in staat zult zijn spierkracht op te bouwen kan in de prullenbak. Geloof je ons niet? Probeer het maar eens. Wil je bovendien meer weten over de besproken, essentiële Omega’s, lees dan hier verder.