Cenosillicafobie, wat is dat precies?
Cenosillicafobie, je zult het maar hebben. Voor de meeste mensen is een leeg glas bier gewoon een teken om een nieuwe ronde te halen, maar voor sommigen gaat het verder. Hartkloppingen, zweet op je voorhoofd en een paniekerig gevoel alsof het einde nabij is. Het klinkt misschien heftig, maar het is wel een goed moment om je relatie met je gouden rakker even onder de loep te nemen.
Oké, het klinkt heel serieus met zo’n wetenschappelijk klinkende naam, maar verwacht niet dat je huisarts dit meteen in je medisch dossier zet. Het woord is eigenlijk een slimme combinatie van het Griekse woord ‘kenos’, wat leeg betekent, ‘silica’, het hoofdingrediënt van glas, en natuurlijk ‘phobia’ voor angst. Combineer dat en je hebt de ultieme angst voor een leeg bierglas.
Maar, laten we eerlijk zijn: wie houdt er nou van een leeg glas? Of je nou in de kroeg staat of thuis op de bank zit, het gevoel dat je bier op is en je nog niet uitgedronken bent, is natuurlijk niet best. Maar cenosillicafobie geeft dat gevoel een geheel nieuwe dimensie.
Wanneer is het tijd om in te grijpen?
Een beetje balen als je glas leeg is, dat is menselijk. Maar als je serieus aan het hyperventileren bent of overweegt om een IV met bier aan te laten leggen, dan is het misschien tijd om te checken hoe het met je bierdrang zit. Want tja, een biertje op z’n tijd is uiteraard genieten, maar het moet niet naar alcoholisme neigen.
Dus, als je hier last van hebt: De volgende keer dat je een leeg glas voor je hebt, haal gewoon even diep adem en bedenk: Lach in jezelf dat het oké is, er is namelijk meer bier. Of beter nog, trek een sprintje naar de bar en voorkom dat je überhaupt zonder komt te zitten. Maar pas op, want voordat je het weet, heb je nog een andere fobie te pakken: de angst dat de bar/supermarkt dichtgaat.