Er ligt een mooie toekomst in ’t verschiet voor Blockchain
In eerste instantie lijkt de Blockchain-technologie toch niet zo fantastisch als we doen vermoeden. In de infographic van Deloitte komt naar voren dat er maar 8% van het totaal aan Blockchain-projecten op Github écht een actieve status kent. Een verbazingwekkend laag percentage zou je denken, ware ’t niet dat deze projecten aan de grondslag liggen van vrijwel al het andere.
Hier is een simpele verklaring voor te geven. Het gehele aspect, de technologie, de toepassingen en de ontvangst. Alles staat nog in z’n kinderschoenen. Tuurlijk, er zijn hier een daar bedrijven en particulieren die de technologie al volledig geïmplementeerd hebben in hun eigen omgeving – toch is dit veruit de minderheid. Een logische status ook. Wij mensen zijn niet zo gek op plotselinge veranderingen. Hoe groter de organisatie, hoe minder dynamisch. Met andere woorden: het toepassen of slechts het omarmen van deze technologie heeft heel wat voeten in aarde. Toch schijnt er licht aan het eind van de tunnel.
Deskundigen en developers voorspelden al zeer snel dat Blockchain de toekomst heeft en het lijkt er steeds meer op dat deze mensen gelijk gaan krijgen. Het implementeren van de technologie wordt ook door internationale giganten langzaamaan voorgesteld en zo komt het ‘domino-effect’ op gang. Deloitte laat ons zien hoe dit proces eraan toegaat en we kunnen niet anders dan ons volledig achter deze boodschap scharen.
Particuliere blockchain-ontwikkelaars en organisaties groeien
Het moge duidelijk zijn: Blockchain-technologie klimt langzaam naar de top. Zo zien we in het onderstaande figuur dat zowel het gebruikersaantal op Github als de organisaties aan een stijgende lijn bezig is. Kortom: steeds meer bestaande bedrijven houden zich bezig met Blockchain en werken aan de ontwikkeling ervan. Een ander zeer interessant aspect wat door Deloitte wordt omschreven is ’t feit dat projecten die ontwikkeld zijn door bedrijven tot vijf keer zoveel gekopieerd worden, dan projecten die door individuen zijn opgestart.
Hieruit blijkt dat mensen meer vertrouwen hebben in de open-source projecten die bedrijven opstarten rondom Blockchain, dan dezelfde soort projecten die door particulieren ontwikkeld zijn. Daarnaast blijkt dat het toepassen van Blockchain-technologie ook vaak leidt tot het ontwikkelen van een daadkrachtig platform. Enkele voorbeelden hiervan zijn Ethereum, Ripple, Corda en Quorum. Het zijn juist dit soort resultaten die mensen overstag doen gaan. Doordat men ziet dat er potentie schuilt in deze technologie, groeit het vertrouwen.
Door het open-source systeem en de versnelde ontwikkeling van deze platformen gaan steeds meer developers voortborduren op de bestaande ideeën. Aan de basis van dit alles staan toch wel de Bitcoin- en Ethereum-projecten. Zij vormen de ruggengraat voor veel van de nieuwe projecten die we heden ten dagen zien. De essentie leidt dus altijd terug naar deze twee – in de meeste gevallen heet dat.
Organisaties eisen een prominente rol op in de ontwikkeling van Blockchain
Stilstaan is achteruit gaan. Het is dus logisch dat organisaties vroeg of laat in willen stappen in deze nieuwe technologie. Het is min of meer een verplichting voor ze. Nu is het zaak dat de implementatie een algehele vorm gaat aannemen. Zo zal de aankomende tijd nog steeds een stijgende trend plaatsvinden in de bovenstaande cijfers. In onze optiek zijn we nog steeds in de early-adopters fase (weliswaar aan het einde, maar toch). Zolang we in deze fase zitten blijven organisaties instappen. Het is belangrijk dat ze meevaren op de wave die nu gaande is.
Sterker nog, van de top-20 meest centrale blockchain-technologieën, zijn er 18 beheerd door organisaties. Een cijfer dat direct aangeeft hoe sterk de ontwikkeling is van Blockchain-technologieën opgezet door organisaties. In de onderstaande tabel is goed te zien hoe deze organisaties vertegenwoordigd zijn en hoeveel vertrouwen volgers/developers erin hebben. Een stukje informatie dat ons doet inzien hoe groot de invloed is van bedrijven in de groei van deze technologie.
Zonder community geen solide basis
Zoals met alle open-source software is ook Blockchain heel erg afhankelijk van de community. Een eigenschap die er voor zorgt dat de acceptatie en ontwikkeling sterke wortels kent. Dit zou anders zijn wanneer slechts één partij knopen doorhakt. De community heeft een langere acceptatie-termijn en kent meerdere invalshoeken. Wanneer iets groeit binnen een community als deze, dan zit daar een solide basis van kennis onder. Anders dan wanneer iets ‘moet’ groeien omdat er een financieel risico is genomen dat zo snel mogelijk gedekt dient te worden.
Zo werkt de acceptatie van deze technologie ook. Bedrijven zijn niet in staat om iets snel te omarmen vanwege zwaarwegende randzaken. Een community kan dit veel sneller en eenvoudiger doen. Deze verschillen zorgen voor een goede ondersteuning, wat betreft de community. Door deze ontwikkeling is de potentie enorm en wordt die tot op de bodem benut. In een community is men vaker ook sterker overtuigd van een concept. Door het inwinnen van informatie en verdiepen in de stof.
Wat ons betreft is Blockchain hier om te blijven. De community maakt dat duidelijk en het effect blijft niet uit. Zo concludeert ook Deloitte uit het onderzoek dat ze gedaan hebben. Het is slechts een kwestie van tijd voordat iedereen overstag is. Dat het gaat gebeuren, dat staat als een paal boven water.
Bron: Pure Luxe