Glacier National Park, Montana
Het Glacier National Park in Montana is de thuisbasis voor natuurliefhebbers. Van ruige bergen, alpenweiden, ongerepte bossen tot honderden kilometers paden en spectaculaire meren. Maar het hoogtepunt van het park zijn ongetwijfeld de gletsjers. Het park beschikte ooit over 150 van deze prachtige gletsjers, maar vandaag de dag zijn er nog maar 25 van over. Wetenschappers zeggen zelfs dat alle gletsjers in 2030 verdwenen kunnen zijn als de klimaatverandering doorzet op het huidige tempo. Twijfel dus niet wanneer je hier nog een glimp van wilt ontvangen maar vertrek zo snel als je kunt.
Venetië, Italië
Venetië, de stad van de romantiek met de prachtige wateren die je door de stad leiden. Ook wel bekend als de ‘drijvende stad’, maar misschien niet voor lang meer. Al eeuwenlang zinkt de stad op zijn houten fundamenten en tot dusver zijn er nog geen tekenen dat het zal stoppen. Door het stijgende zeeniveau en de overstromingen kan het zomaar eens gedaan zijn met de iconische kanalen van de stad. Om de drijvende stad in leven te houden worden er al een aantal initiatieven genomen, maar klimaat experts betwijfelen of dit genoeg is om de stad te kunnen redden. Wacht dus niet te lang wanneer je de stad van de liefde nog wilt bezoeken met je meisje en ga zodra je kunt.
De Dode Zee, Israël
Al duizenden jaren trekt de Dode Zee bezoekers door de geschiedenis en de ‘genezende krachten’ die het bezit. Helaas kan de zee zichzelf niet genezen. Door de mix tussen mens en geologische factoren daalt het waterpeil sneller dan ooit. In de afgelopen 40 jaar is de zee al met een derde gekrompen. Het kan zomaar zijn dat de Dode Zee binnen een halve eeuw verdwijnt als er geen veranderingen worden aangebracht. Dus ben je altijd al nieuwsgierig geweest hoe het zou voelen om te drijven in de Dode Zee? Ga dan nu het nog kan en wacht niet te lang.
Het Groot Barrièrerif, Australië
Dit is het grootste koraalrif ter wereld, gelegen in de Koraalzee voor de kust van Queensland in Noord-Oost Australië. Het rif is zo enorm dat het gezien kan worden vanuit de ruimte en is ’s werelds grootste alleenstaande structuur gemaakt door miljoenen kleine organismen. Door de opwarming van de oceaan is er sprake van verbleking van het koraal waardoor er ruim een derde van het koraal zou zijn afgestorven. Daarbij komen ook nog de verontreiniging van de oceaan en de illegale visserij die het koraalrif niet veel goeds doen. Experts zeggen zelfs dat het rif tegen 2030 onherstelbare schade zou kunnen oplopen waardoor de organismes geen kans van leven meer hebben.
‘Door to hell’, Turkmenistan
In Derweze, Turkmenistan heeft er in 1971 iets voorgedaan wat een typisch voorbeeld is van een foutje in de wetenschap. Een team van Sovjet wetenschappers richtte hier een boorplatform op, om op zoek te gaan naar aardgasreserves. Deze stortte in en verdween in een brede krater. Om de verspreiding van een giftige gas tegen te gaan besloten de wetenschappers de krater in brand te steken met de hoop dat dit een paar uur duurden. Nu, ruim 40 jaar later brand de krater nog steeds. Helaas weten we niet hoe lang dit nog gaat duren en kan zomaar eens gedaan zijn met de brandende krater.
Regenwoud, Madagascar
In het bijzondere regenwoud van Madagascar leeft meer dan 90% van de dieren die nergens anders op de wereld leven. Helaas worden de diverse ecosystemen van het eiland ernstig bedreigd door de mens. Sinds de mensen arriveerden op het eiland, ongeveer 2350 jaar geleden, is er al meer dan 90% van het regenwoud verdwenen. Ontbossing, slash-en-burn landbouw en overmatige jacht hebben voor deze verdwijning gezorgd. Met als gevolg dat diersoorten verdwijnen, waarvan sommige zelfs nog nooit ontdekt zijn. Wanneer je van plan bent om het regenwoud te bezoeken doe het dan nu het nog kan. Voordat je het weet is de laatste 10% van het regenwoud ook verdwenen…
De Malediven
De Malediven, een hemels paradijs met helder blauw water, witte stranden en luxe resorts. Helaas ziet de toekomst er niet zo paradijselijk uit voor het eiland. Het is ’s werelds laagst gelegen gebied en daarmee de eerste plek die verdwijnt wanneer de zeespiegel nog meer stijgt. Binnen 100 jaar zou het kunnen zijn dat de Malediven onbewoonbaar worden, waardoor honderdduizenden burgers gedwongen worden te evacueren. Wil je nog naar deze bijzonder prachtige plek begin dan snel met sparen en waan jezelf in het paradijs op aarde.
Salar de Uyuni, Bolivia
De zoutvlakten in Bolivia zorgen voor een adembenemend mooie omgeving. Het ‘buitenaardse’ spektakel zit echter in een benarde positie. De zoutvlakten bevinden zich namelijk op bijna de helft van de ’s werelds lithiumreserves. Lithium is een essentieel onderdeel van batterijen, waardoor de vraag ernaar zeer hoog is. Dit kan het einde betekenen van de zoutvlakten. Hoe lang precies Salar de Uyuni nog te bewonderen is, is nog onduidelijk. Maar voordat het is verdwenen, is het zeker een bezoekje waard.
Galápagos Eilanden, Ecuador
De Galápagos eilanden zijn beroemd omdat ze een van de meest ongerepte omgevingen ter wereld zijn. Maar dit zou snel kunnen omslaan voor de eens afgelegen eilandengroep. Door de als maar groeiende bevolking en het roekeloze gedrag van toeristen hebben de eilanden te maken met veel slijtage. Om de schade te beperken zijn er reisbeperkingen en conservatieprogramma’s aanwezig. Wanneer je van plan bent om de eilanden te bezoeken, doe dit dan via een milieubewust bedrijf dat prioriteit geeft aan het behouden van de habitat voordat de eilanden te erg zijn beschadigd.