Maastricht – Mestreech
Maastricht wordt gedurende het hele jaar al ‘Mestreech’ genoemd, simpelweg door het gebruik van het Limburgs dialect. Carnaval is in Maastricht op z’n zachts gezegd een ‘big deal’ te noemen. Maastricht wordt ook vaak gezien als dé carnavalsstad van Nederland. Vele mensen trekken dan ook naar Maastricht om dit euforische feest mee te maken. Er wordt vrijwel uitsluitend buiten feest gevierd, dus kleed je dan ook goed aan met deze kille temperaturen.
Den Bosch – Oeteldonk
Gedurende deze feestelijke dagen draagt ‘s-Hertogenbosch de naam ‘Oeteldonk’. Dit is één van de populairste steden om carnaval te vieren. Voor vele Bosschenaren is carnaval dan ook echt iets waar ze naar uitkijken. Hier wordt carnaval afgetrapt met de onthulling van het standbeeld van Knillis, de vermeende oprichter van Oeteldonk. De gehele stad staat op z’n kop en het ‘gewone leven’ is eventjes helemaal uitgeschakeld. Niet alleen in de kroegen is het feest, ook buiten staan mensen volop feest te vieren. Dinsdagavond om 24.00 uur vindt de begrafenis van Knillis weer plaats en is carnaval ten einde.
Foto via
Breda – Kielegat
Maandags vindt in Kielegat de optocht plaats, die wel vaker de mooiste optocht van ons land wordt genoemd. De prachtige binnenstad maakt Breda een geschikte stad om carnaval te vieren. Gezellig, intiem en uitbundig. Vanwege zijn ligging is Breda een populaire carnavalsstad voor mensen uit het westen van ons land.
Sittard – Marotteriek
Sittard is met Carnaval één van de grootste opening van de officiële carnavalsperiode. Op zaterdagavond verzamelen zich 15.000 mensen tijdens het Kanon van ’t Balkon om onder begeleiding van muziek de Carnaval op unieke wijze in te luiden. Om 23.11 wordt door de burgemeester de sleutel overhandigd aan de stadsprins. Hiermee is de stad gedurende de Carnaval van de prins en kan de carnavalsgekte losbarsten.
Eindhoven – Lampegat
Gedurende de carnaval zal je vaak de woorden horen “Eindhoven de gekste!”.En hier staat Lampegat dan ook om bekend. Vooral zaterdags staat de stad helemaal op z’n kop. Deze dag staat wel beter bekend als de ‘zotte zaterdag’. De optocht vindt dan namelijk plaats en daarna zullen vele feestgangers naar ‘de mert’ of Stratumseind trekken om te feesten tot in de late uurtjes.
Foto via
Tilburg – Kruikenstad
In Tilburg, ofterwel Kruikenstad, wordt carnaval afgetrapt met de kroegendwééltocht. Mensen gaan de straten op met als doel zoveel mogelijk kroegen te bezoeken op deze vrijdagavond. Is het jou gelukt, als feestende bierkoning, om alle kroegen langs te gaan? Dan krijg jij een batch om op je jasje te plaatsen. Verder staat de zondag helemaal in het teken van de optocht.
Al met al is voor zuiderlingen vaak het thuisfront het leukst. Velen kunnen het meeste genieten van het feesten en ‘slap lullen’ met oud bekenden van de plaatselijke voetbalclub, familie of oude klasgenootjes van de basisschool. En daar valt iets voor te zeggen.