Juist in de koude wintermaanden heerst het gevoel om terug te grijpen naar dat ouderwetse gevoel. Dit is de reden waarom ik kies voor de Old Fashioned als mijn favoriete cocktail voor de wintermaanden.
Hoewel de Old Fashioned vrij vaak wordt gemaakt met een whisky (bourbon) bij veel bars, is dit niet de enige manier waarop je deze cocktail kan maken. De Old Fashioned heeft zijn naam juist te danken aan een bepaalde manier van het bereiden van de cocktail namelijk: The old fashioned way. Zo kun je de whisky vervangen door bijvoorbeeld rum of cognac.
Om te beginnen heb je een klontje bruine suiker nodig. Hier voeg je een paar druppels Angostura Bitters aan toe. Dit is een klein flesje gevuld met aromatische bitters die de cocktail meer body geeft. Je kunt het haast vergelijken met het gebruiken van zout en peper bij het bereiden van vlees. Overigens is de aankoop van zo een flesje bitters een zekere aanrader. Het wordt namelijk in veel cocktails gebruikt en je zou het zelfs kunnen gebruiken bij enkele kookrecepten.
Als je de druppels hebt toegevoegd aan je suikerklont, muddle je de suikerklont zodat het makkelijk mengt met de drank die je erna gaat toevoegen. (muddlen is cocktailslang voor fijnstampen). Dan is het tijd om de eerste shot (20 ml) van je drank toe te voegen. Voor mijn recept raad ik een donkere rum met veel spice aan. Mijn voorkeur gaat uit naar Kraken Rum of Don Papa. Nadat de drank in je glas zit, voeg je twee tot drie droge ijsklontjes toe en roer je dit gedurende circa twintig seconde zodat het ijs enigszins verwatert in de drank.
Dan is het tijd voor de geheimen van het recept namelijk: kaneel en nootmuskaat. Deze voeg je toe (voorkeur is natuurlijk het gruizen van verse kaneel en nootmuskaat, maar je kan deze ook in poedervorm gebruiken). Als je deze twee kruiden hebt toegevoegd is het tijd voor nog een shot donkere rum en weer wat ijs die vervolgens weer geroerd worden gedurende 20 seconde. Deze laatste stap herhaal je nog een laatste keer zodat er genoeg drank in je glas zit.
Last but not least moeten we de cocktail nog garneren. Dit kun je doen met een schijfje sinaasappel of juist alleen de schil van de sinaasappel die je vervolgens boven het glas uitdrukt zodat alle sap en geur van de schil over je cocktail komt. Nog een beetje kaneel over je cocktail of juist een kaneel stokje boven op en je bent klaar om je creatie weg te nippen.