Marketeers hebben hun best gedaan om etiketten er zo uit te laten zien dat het lijkt alsof je een goede whisky in handen hebt. Het is veel belangrijker om te kunnen begrijpen welke kenmerken iets zeggen over wat er aan de binnenkant van de fles zit.
Ken de regio’s
De eerste stap van het lezen van een whisky label is het kennen van verschillende regio’s. Een regio bepaalt de verschillende smaakprofielen en eigenschappen van de whisky. Over het algemeen zijn er verschillende landen waar whisky wordt geproduceerd. Het zijn Schotland, Ierland, Canada, Japan en Amerika. Binnen deze vijf landen wordt het recept in de volgende regio’s enigszins aangepast: Tennessee whisky versus Kentucky bourbon; of een Highland versus een Lowlands scotch whisky. Die zijn allemaal sterk afhankelijk van waar ze worden geproduceerd en welke ingrediënten worden gebruikt in de brij.
Begrijp de leeftijd
Iets wat niet te missen is op een whisky label, is de leeftijd. Het begrijpen van leeftijd is redelijk eenvoudig. Voor enkele vaten / mouten geeft dit getal het aantal jaren aan dat een bepaalde partij whisky in de vaten heeft doorgebracht. Voor mengsels verwijst de leeftijd naar de jongste whisky die wordt gebruikt om die bepaalde blend te maken. Dus, in het geval van een tien jaar oude mix, zouden er heel goed 15 of 18-jarige whisky’s in die mix voor kunnen. Het is zelfs illegaal om de oudste whisky te vernoemen.
Bourbon: Bourbon heeft geen rijpingsminimum, maar een ongerijpte bourbon is niet lekker van smaak.
Straight Bourbon: Straight Bourbon heeft minstens twee jaar gerijpt in eikenhouten vaten.
Scotch: Scotch heeft minstens drie jaar gerijpt in eikenhouten vaten.
Irish Whiskey: Irish Whiskey heeft minstens drie jaar gerijpt in eikenhouten vaten.
Japanse Whisky: Japanse Whisky heeft heeft minstens drie jaar gerijpt in eikenhouten vaten.
Canadese Whisky: Canadese Whisky heeft minimaal drie jaar gerijpt.
Single malt vs. blended
Er zijn genoeg whiskydrinkers die het hele debat over single malt vs. blended niet helemaal begrijpen, maar het is makkelijk dan het lijkt. Bij single malts moet whisky worden gedestilleerd in één enkele distilleerderij. Een Lagavulin 16-jarig single malt kan bijvoorbeeld een mix van verschillende batches van 16 jaar en ouder bevatten. Dit alles moet echter wel zijn geproduceerd in diezelfde Lagavulin-distilleerderij. Een blend daarentegen kan een combinatie van zowel graan- als moutwhisky’s bevatten die afkomstig zijn van meerdere distilleerderijen en vervolgens door één masterdestiller onder één dak worden gemengd / gerijpt.
Distilled vs. bottled
Volgens de wet moet een fles whisky vermelden waar het werd gebotteld of gedistilleerd. Maar wat betekent dit nou? Als algemene vuistregel kun je het beste whisky’s kopen die op dezelfde plaats werd gedestilleerd en gebotteld. Sommige flessen zullen nu zeggen “gedistilleerd en ingepakt”, terwijl anderen eenvoudigweg “gedestilleerd” vermelden. Als er alleen “ingepakt” op het etiket staat, dan waren het rijpen en bottelen de enige twee elementen van het proces die door dat merk zijn uitgevoerd. In die gevallen koopt een bedrijf grote hoeveelheid van andermans whisky in.
Hopelijk hebben we je voldoende geïnformeerd over de labels. Schenk je drank in en geniet ervan. Met deze glazen wordt jouw whiskymoment nog beter.