Zelf ben ik een liefhebber van musea, verdwalen in een kunstwerk of meegenomen worden in rijke historie. Vandaag staat de waterlinie op het programma, een onderwerp dat sinds mijn geschiedenislessen aan de middelbare school niet meer aan bod is gekomen. Nederlands belangrijkste wapen, het water.
Het is een klein uurtje rijden van de stad Amsterdam. Het is lekker weer dus de ramen kunnen open en de roadtrip playlist wordt opgezet met heerlijke meezingers. Het laatste stukje naar Vechten rijden we langs het platteland. Net voor de afslag van het museum, staat er een groot uithangbord met ‘VERSE KERSEN’, die verleiden tot een kleine pitstop.
Het Waterliniemuseum
Het Waterliniemuseum neemt je mee op interactieve ontdekkingstocht van alles te weten over de waterlinie. Het typische Nederlands verdedigingssysteem dat sinds 17e al werd ingezet om op de vijanden te slim af te zijn.
Een waterlinie is een uniek en typisch Nederlands verdedigingssysteem, waarbij de verdediger gebruik maakt van aaneengesloten onder water gezette polders. Zo’n modderige waterbarrière tot kniehoogte was een geduchte hindernis voor de vijand. Het zware geschut zakte weg in sloten en greppels en het water was te ondiep om te bevaren.
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is in totaal drie keer als gevolg van oorlogsdreigingen geheel of gedeeltelijk onder water gezet: in 1870 (Frans-Duitse Oorlog), in de periode 1914-1918 (Eerste Wereldoorlog) en in 1939-1940 (Tweede Wereldoorlog). In het museum komt iedere periode in chronologische volgorde aan bod, waar het verhaal van de burgers tot aan de soldaten wordt verteld.
Er zijn veel toffe interactieve elementen, zoals je eigen waterlinie verdedigen of met een virtual reality bril de waterlinie van boven af beleven
Zin om ‘Het waterlinie museum’ in Vechten te bezoeken, maar ben je niet in het bezit van een auto? Dan is een auto huren een echte aanrader en vergeet dan niet te stoppen bij de kersen!