Of we nou willen of niet, mensen zijn nou eenmaal gewoontedieren. En gewoonten zijn moeilijk om vanaf te komen. Het goede nieuws is dat dit wel mogelijk is. Niet alleen door te bepalen wat je niet meer wil, maar ook door vast te stellen wat je daarvoor in de plaats wil. Doe dit aan de hand van gevoelens. Welk gevoel wil je niet meer ervaren en welke dan juist wel?

Minimaliseren

Belangrijk is dat je niet te moeilijk denkt. Makkelijker gezegd dan gedaan ja, maar maak je eigen leven eens makkelijker door sneller beslissingen te maken. In plaats van uren te dubben over wat je wel of niet wil en hierdoor vast komen te zitten in je creatieve proces, mag je voortaan wat meer op je onderbewustzijn afgaan door niet veel langer dan 1 minuut over iets na te denken.

Tactische aanpak

Het veranderen van gewoonten gaat stap voor stap. Je moet ook niet proberen gelijk een hele lijst voor jezelf op te stellen. Begin met één en richt je daarop voor de komende 21 dagen, want zo lang duurt het voordat gedrag volledig kan veranderen. Pas daarna ga je aan de slag met #2. Wil je bijvoorbeeld meer drinken? Stel dan in dat je de dag standaard begint met een glas water, om je lichaam alvast in werking te zetten. Niet ook nog: ’s avonds na 8 uur niks meer eten, maximaal 5 keer roken op een dag, alcohol pas na half 6 en nog 3 keer de trap op en neer.

slechte gewoontes man ma

3 fases van verandering

Het veranderen van bepaald gedrag en het af- of aanleren van gewoonten gaat als volgt:

Eerst is er bewustzijn nodig. Bewustzijn haalt jou uit je gedragspatronen en biedt je een kritische blik. Klopt het eigenlijk wel wat ik steeds zeg? Is dit wel zo gezond als ik altijd dacht? Vaak zijn het de gesprekken met anderen die voor nieuwe inzichten zorgen. Dan vormt er zich een verlangen. Een verlangen naar verandering, waarbij jij zelf voor de motivatie moet zorgen. Heeeul moeilijk. Verder dan het verlangen komen we vaak ook niet. Oeps.

Maar ach, waarom zou ik er ook mee stoppen? Deze gewoonte heeft me net zo goed goede dingen gebracht, anders was het nooit routine geworden, zou je denken. Dit is zeker waar. En dat is ook gelijk de basis voor verandering. De laatste fase is toewijding. Verlang dus niet alleen dat je van bepaald gedrag afkomt, maar richt je op de positieve dingen die dit met zich meebrengt. En ga daar dan naar leven.

Verleden tijd

Onze tip? Bekijk een gewoonte als iets wat je in het verleden deed. Bijvoorbeeld: ik ben iemand die heeft gerookt of moeite had met eetbuien, in plaats van iemand die daar nog steeds veel mee struggled. Bij een gewoonte, en dan vooral bij het aanleren van iets nieuws, is het de kunst om bepaald gedrag ‘normaal’ voor jezelf te maken. Zorg ervoor dat iets niet meer onwennig aanvoelt, simpelweg door iets vaak genoeg te doen, en het zal vanzelf als gewoon aanvoelen.