Onderzoek
Een onderzoek uit Journal of Food Science zegt dat wijn, gecombineerd met kaas, beter smaakt. Voor het onderzoek testten 31 deelnemers 4 wijnen. Een zoete witte, droge witte en twee roden wijnen. Hierna werden de wijnen nogmaals geproefd, alleen werd er deze keer tussen de wijnen door kaas gegeten.
Resultaat
Bij de droge witte wijn proefden de deelnemers minder citroen aroma wanneer deze mét kaas werd gedronken, hierdoor konden zij de andere smaken beter proeven. Dit zorgt er voor dat de wijn een smaakvollere, goed afgeronde smaak. Zo zei Mara Galmarini, Ph.D, hoofdonderzoeker.
Ook werden de rode wijnen als minder straf ervaren. De straffe smaak zorgt volgens wijnexperts voor een vervelende droge mond. Bovendien smaakte de rode wijn minder zuur wanneer deze gedronken werd met een hapje kaas.
Waarom?
Het straffe gevoel ontstaat wanneer polyfenolen, welke veel in rode wijn zitten, in aanraking komen met de proteïnen uit het speeksel zegt Galmarini. Hierdoor krijg je een droge mond. Door kauwen ontstaat er meer speeksel, die tegen de polyfenolen werkt. Daarnaast zorgt het vet uit de kaas ervoor dat je mond ‘gesmeerd’ is. Hierdoor wordt de straffe en zure smaak minder ervaren.
Dit geldt overigens ook voor andere hapjes waar vet in zit. Mocht je niet van kaas houden, probeer dan de wijn is met olijven of een stukje parmaham.