15 maart gaat Nederland stemmen. Althans een deel van Nederland, want jongeren, die stemmen dus niet. Ik leg je uit waarom we ons daar onwijs zorgen over moeten maken.
Allereerst, dat jongeren helemaal niet stemmen is een beetje hysterisch, maar dat ze minder vaak stemmen dan de gemiddelde (lees: oudere) Nederlander is zonder meer waar. Het is natuurlijk helemaal kut dat de politiek het contact met ons is kwijtgeraakt, maar de stelling dat je stem er niet toe doet klopt van geen kant. Niet alleen kan jouw stem zorgen dat de partij die jij belangrijk vindt de grootste wordt, jouw stem zorgt er ook voor dat alle partijen zich meer voor jongeren gaan inzetten. Ik leg het je uit.
Democratie betekent meeste stemmen gelden
Kijk, Nederland bestaat uit verschillende groepen. Er zijn christelijke Nederlanders, gekleurde Nederlanders, homofiele Nederlanders, arme Nederlanders, ondernemende Nederlanders en nog veel meer Nederlanders. Iedere vier jaar zeggen we in Nederland bij welke groep we horen. Hoe groter een groep wordt, hoe belangrijker hun stem de komende vier jaar wanneer er beslissingen worden genomen over de alcohol gerechtigde leeftijd, de maximumsnelheid of de hoogte van je oma’s pensioen.
Leeftijd als groep
Als “jongeren” vormen wij ook zo’n groep, net als mensen van middelbare leeftijd en ouderen. “Jongeren” hebben thema’s die zij belangrijk vinden zoals de Europese Unie, studiefinanciering en dierenwelzijn terwijl “ouderen” het belangrijk vinden dat ons geld naar betere pensioenvoorzieningen en gezondheidszorg gaat. Nu stemmen we niet allemaal op een jongerenpartij of op een ouderenpartij, maar leeftijdsgerelateerde wensen spelen bewust of onbewust, wel een rol in onze partijkeuze.
Tabel 1: opkomst afgelopen Tweede Kamerverkiezingen Bron: eigen bewerking CBS –statline
Waarom is dat belangrijk?
Kijk eens naar tabel 1, dat zijn de opkomstpercentages van de afgelopen drie Tweede Kamerverkiezingen per leeftijdsgroep. Er zijn veel meer ouderen dan jongeren gaan stemmen, waardoor zij het nu voor het zeggen hebben. En omdat ouderen vaker stemmen zijn andere partijen geneigd zich ook meer voor ouderen in te zetten. Die hopen zo de volgende verkiezingen ook een paar van die ouderen-stemmen in de wacht te slepen.
Is dat een probleem?
Ja!!! Het is foute boel als de politiek alleen naar ouderen luistert. Ouderen zorgen namelijk vooral heel erg goed voor henzelf. De afgelopen vier jaar hebben ze onze basisbeurs afgeschaft en ervoor gezorgd dat jongeren vet makkelijk kunnen worden ontslagen waardoor het veel moeilijker voor ons is om een huis te kopen. Na deze verkiezingen willen sommige partijen ook nog eens minder festivals, de pensioengerechtigde leeftijd naar beneden bijstellen en stoppen met het bouwen van windmolens.
Dus wat moeten we nu doen?
Kijk, als wij gehoord willen worden hoeven we maar één ding te doen en dat is stemmen. Als politici zien dat onze stem er ook toe doet gaan ze een stuk harder voor ons lopen!
Het is echt niet erg als je nu nog niet weet wat je gaat stemmen, vorig jaar hakte ik de knoop in het stemhokje pas door. Maar het is wel belangrijk dat je nadenkt over wat jij belangrijk vindt. Praat met mensen om je heen en doe de stemwijzer op: https://stemwijzer.nl/.