Te veel moeten
Er valt onderscheid te maken tussen must do now’s en must do later’s. Denk aan de mensen die gestresst bij je aankloppen en je vragen om direct ergens mee aan de slag te gaan. Jouw natuurlijke reactie zorgt ervoor dat je in de startblokken springt, klaar om de persoon in kwestie hulp te bieden. Want hij komt hiervoor speciaal naar jou, nietwaar? Door een stap achteruit te doen, krijg jij grip op de situatie en zal je achteraf geen spijt krijgen van je keuze. Jij hebt net zo goed dingen te doen, dus vraag je af of dit onderdeel echt zo snel opgepakt moeten worden als de persoon in kwestie beweert.
Te veel willen
Als jonge professional wordt er van je verwacht non-stop bereikbaar te zijn. Zeker online. Gemiddeld zijn we ruim drie uur (!) per dag kwijt aan het gebruik van onze mobiele telefoon. Dit zorgt voor het verstoren van je rust en concentratie. Op evenementen of concerten zie je veel mensen op hun mobiel, voor het delen van foto’s op Facebook of het maken van video’s voor je nieuwe verhaal op Snapchat. Zo zijn je vrienden er ook een beetje bij. Het zorgt er echter voor dat je de beleving achteraf herconstrueert via social media. Zonde van de mooie momenten. Focus je in de plaats daarvan op één ding tegelijk.
Te veel hebben
Jarenoude herinneringen, gave cadeaus, je eerste aankoop met je zelfverdiende geld. Je zou denken dat spullen je een gevoel van geluk geven, maar dit is niet altijd zo. Kleine beetjes worden langzaam grote beetjes. Hoe meer gadgets, hoe meer opbergruimte je kwijt bent. Des te meer kleding, des te minder plek voor schoenen (de guilty pleasure uitzondering). Meer keuze betekent meer kopzorgen. Cut out the bullshit and go simple. Een opgeruimd huis is een opgeruimd brein.
Bepaal prioriteiten en ga voor controle, rust en ruimte voor creativiteit. ‘Less is more’, aldus het wijze, oude gezegde. En zo is het maar net.