Onderhandelen maar
Uit onderzoek blijkt dat wel 49 procent van de werkenden gewend is gelijk in te stemmen met het salaris dat er geboden wordt. Herkenbaar? Onder de 35 jaar ligt het aantal nog veel hoger, aangezien deze groep minder op hun gemak is met onderhandelen. En dat terwijl onderhandelen in de loopbaan van je carrière je tot één miljoen euro kan opleveren. Het is de kunst om de juiste timing af te wachten. Kleine beetjes worden grote beetjes, zolang je maar genoeg geduld hebt.
Juist het wachten is waar wij mensen zo slecht in zijn. Ken je dat proefje waarbij een kind direct één snoepje wordt aangeboden of –als hij een half uur zou wachten – twee snoepjes? Het kind dat de verleiding kon weerstaan en wachtte op zijn tweede snoepje, bleek succesvoller te worden in de toekomst. Waarom kiezen we dan toch vaak voor de eerste optie? Dit heeft te maken met het feit dat we gelijk veel resultaat willen zien.
Verleg je focus
Als mensen vragen wat jij wilt bereiken in de toekomst, wat zeg je dan? Een eigen bedrijf opstarten, een succesvol boek schrijven of belastingadviseur worden. Allemaal gericht op het eindresultaat, terwijl het juist gaat om de dingen waar je goed in bent of die je leuk vindt om te doen. Natuurlijk willen we allemaal het succes van Steve Jobs, maar denk eens aan wat je inhoudelijk wilt bereiken, in plaats van naar waar het je brengt.
“Life gives you exactly what you ask of it, no more and no less. You get in life what you’re willing to tolerate. It’s all about your personal standards.” Tony Robbins
All about motivation
De oorsprong van dit alles ligt bij het feit dat we minder goed weten wat we nou precies willen. Logisch, met de vele keuzemogelijkheden van tegenwoordig. Bij het ontbreken van de basis, zoeken we motivatie van buitenaf. Een zakelijk aanbod dat voor beide partijen goed uitpakt, klinkt al snel aannemelijk. Toch moet je in je achterhoofd houden dat dit voorstel samengesteld is door de zakenlui die jij tegenover je hebt zitten. Lui die niets anders dan het beste met je voor hebben, maar uiteindelijk vooral gericht zijn op het zo laag houden van de jaarlijkse kosten. Door bij voorbaat hoger in te zetten, kom je uiteindelijk tot een compromis waar je allebei tevreden mee bent. Ook op de langere termijn.
Blijf je eigen richting volgen en bedenk: Waar doe ik het voor? Op welke manier kan ik mijzelf nog verder ontwikkelen? Laat je hierbij niet afleiden door once in a lifetime-gebeurtenissen. Er is namelijk een groot verschil tussen te kieskeurig zijn en zorgvuldige keuzes maken. Om zo op het juiste moment in te stappen. Go millionaire!