Feestdagen: Waarom Nederlanders er maar zo weinig hebben

Kijk je naar Duitsland en België, dan voel je je al snel een beetje jaloers. In België hebben ze tien feestdagen, waaronder 1 mei (Dag van de Arbeid), Allerheiligen op 1 november en de Wapenstilstand-herdenking op 11 november. Duitsland doet het ook netjes met negen dagen. En wij? Ach, wij mogen blij zijn met Koningsdag en Bevrijdingsdag. Maar waarom zo weinig? Eén van de redenen is dat Nederland minder kerkelijke feestdagen heeft. Dat komt door de reformatie. Waar landen als België en Spanje nog flink wat katholieke dagen vieren, heeft Nederland het simpelweg afgeschaft.

Een ander opvallend verschil: we hebben geen echte nationale feestdag zoals in Frankrijk (14 juli) of de Verenigde Staten (4 juli). Ja, we vieren Koningsdag, maar dat is toch meer een excuus om bier te drinken en oranje prullaria te kopen dan een dag vol nationale trots. Zelfs een historisch moment zoals het Plakkaat van Verlatinghe (onze ‘onafhankelijkheidsverklaring’ uit 1581, voor de echte kenners) is nooit uitgeroepen tot feestdag.

Vrije dagen? Dat is duur

Dan is er nog de nuchtere Hollandse mentaliteit. Werkgeversorganisaties zoals VNO-NCW zijn fel tegen extra vrije dagen. Waarom? Simpel: het kost veel te veel. Een vrije dag kost de economie naar schatting tussen de 1 en 1,5 miljard euro. Dat is een flink prijskaartje voor een beetje extra ontspanning.

Maar werken we dan zoveel? Hier komt het grappige: Nederlanders hebben misschien weinig feestdagen, maar we werken ook minder uren dan veel andere landen. Met een gemiddelde werkweek van 36 uur voor mannen en 26 uur voor vrouwen, staan we onderaan het lijstje van Europa. Alleen landen zoals Spanje en Griekenland werken nog minder. Dus misschien compenseert dat een beetje.

Natuurlijk zijn er discussies over het toevoegen van feestdagen. Bevrijdingsdag elk jaar vrij? Keti Koti als nationale vrije dag? Of misschien een dag om iets typisch Nederlands te vieren, zoals haring happen bijvoorbeeld? Wie zal het zeggen. Voorlopig blijft het bij dromen. Tot die tijd moeten we maar gewoon genieten van de vrije dagen die we wél hebben. En ach, met onze korte werkweken is dat misschien ook geen enorme ramp.