Wat houdt de dertiende maand nu eigenlijk in?

Net als het standaardsalaris ben je over het salaris van de dertiende maand een stevig zakcentje kwijt aan de belastingdienst. Desondanks staan tal van werknemers te popelen wanneer deze niet-bestaande maand eraan zit te komen. Het fenomeen is namelijk een secundaire arbeidsvoorwaarde die inhoudt dat je een extra maand bruto salaris ontvangt. Dit bedrag is identiek aan je normale salaris, wat betekent dat je in december een dubbel salaris ontvangt. Het salaris voor deze extra maand is dus niet hetzelfde als de eindejaarsuitkering. Deze uitkering is namelijk een bepaald percentage van je verdiende jaarsalaris en is in sommige gevallen zelfs afhankelijk van de resultaten van het bedrijf. Zo’n eindejaarsuitkering geeft dus weinig zekerheid, wat bij de dertiende maand wel het geval is. Hoe dan ook mag je met beide geldbonussen van geluk spreken, want niet iedere werkgever voorziet z’n personeel van een dergelijke eindejaarsvergoeding.

Over ‘bijzondere beloningen’ is geen korting van toepassing

In vergelijking met de belasting die je kwijt bent over je standaardsalaris, is de belasting die wordt geheven over het inkomen van de dertiende maand aanzienlijk hoger. Het financiële extraatje wordt grotendeels dus weggesnoept door de belastingdienst. Dat komt door de regels die gelden omtrent ‘bijzondere beloningen’, waar de dertiende maand onder valt. Het percentage van je extra maandinkomen dat naar de belastingdienst gaat, hangt af van je jaarinkomen. Een deel van de dertiende maand kan bijvoorbeeld in een hogere belastingschijf terechtkomen, waardoor je een groter bedrag aan belasting moet afstaan. Bovendien kan er op het loon van de dertiende maand geen loonheffingskorting worden toegepast. Onderaan de streep blijft er dus weinig over van het financiële extraatje van je werkgever.

Hoeveel blijft er netto over van de dertiende maand?

Netto blijft er dus weinig over van het brutomaandsalaris dat je over de extra maand ontvangt. Stel dat je een standaard bruto-salaris ontvangt van 4.000 euro wordt er, rekening houdend met het bijbehorende jaarinkomen, een belastingpercentage van ruim 50% doorberekend over het inkomen van de dertiende maand. De dertiende maand is dus goed voor een bruto-salaris van 4.000 euro, net als alle maanden die wel bestaan, waar na aftrek van belastingen een netto-bedrag van ‘slechts’ 1.995 euro van overblijft. Op zich is dat een royale bonus, maar als je jaarinkomen hoger uitpakt, valt dit bedrag misschien wel in de tweede belastingschijf. In dat geval hou je netto nóg minder over van de eindejaarsvergoeding.