Teruggeleverde stroom levert de consument een geldbedrag op
Allereerst is het belangrijk om te weten wat de salderingsregeling exact inhoudt. Zonnepaneleneigenaren, die met hun panelen meer elektriciteit opwekken dan ze zelf gebruiken, kunnen op dit moment hun overige elektriciteit terugleveren aan het net. Voor iedere kWh die wordt teruggeleverd ontvangt de zonnepaneleneigenaar een bepaald bedrag, een zogenaamde terugleververgoeding. Vaak is dat centenwerk. Deze opgewekte stroom is namelijk hetzelfde waard als de stroom die de energieleverancier levert. Desondanks is het over het algemeen kost het meer geld om een kWh te kopen van een energieleverancier, dan je ontvangt voor een teruggeleverde kWh. Het tarief dat je ontvangt per teruggeleverde kWh verschilt overigens per leverancier en kan voor zonnepaneleneigenaren een grote rol spelen om wel of juist niet voor een bepaalde energieleverancier te kiezen. Vanaf 1 januari 2027 zal deze salderingsregeling echter komen te vervallen, waardoor teruggeleverde stroom geen geld meer opbrengt.
Afschaffing salderingsregeling in 2027: wat te verwachten?
De eerste drie jaar na de afschaffing van de salderingsregeling die in 2027 plaats gaat vinden, moet de terugleververgoeding op minimaal 50% van de consumentenprijs liggen. Na deze drie jaar mogen energiemaatschappijen zelf beslissen welk bedrag ze hun klanten geven voor het terugleveren van stroom. Daar is dus geen minimum aan verbonden, zolang het maar om een ‘redelijk’ tarief gaat. Dit betekent dat de voordelen van het hebben van zonnepanelen vanaf 2030 min of meer komen te vervallen. Vanaf 2027 zal de aanpassing van de salderingsregeling al een flinke tegenvaller vormen van zonnepaneleneigenaren. Vooral de terugleverkosten lijken de duurzame consument een hak te zetten. Deze regeling houdt namelijk in dat je moet betalen om je overige stroom terug te mogen leveren aan het net. Om deze kosten te voorkomen is het zaak zoveel mogelijk van het opgewekte stroom op te slaan door middel van een thuisbatterij. Dat is een accu waarin stroom die niet direct wordt gebruikt, kan worden opgeslagen voor een later moment. Sommige mensen gebruiken de accu van hun elektrische auto om een soortgelijke stroomopslag te realiseren.
Extra kostenpost van 200 euro per jaar voor zonnepaneleneigenaren
Goed, als we rekening houden met gemiddelde verbruikscijfers, een gemiddeld aantal zonnepanelen en een ‘normaal’ stroomtarief, zal de aanpassing van de salderingsregeling in 2027 zorgen voor een extra kostenpost van zo’n 200 euro per jaar. Dat wil zeggen dat de terugverdientijd van de zonnepanelen aanzienlijk langer kan worden. Mensen die op korte termijn een aantal zonnepanelen gaan laten plaatsen is het zelfs de vraag of deze duurzame investering in minder dan 14 jaar kan worden terugverdiend. Mocht je in 2027 pas beginnen aan zonnepanelen, bedraagt de geschatte terugverdientijd maar liefst 16 jaar. Op lange termijn blijft een investering in zonnepanelen volgens Independer dus een juiste keuze, al geldt dat niet voor alle ouderen. Mensen op leeftijd hebben natuurlijk niet zoveel aan een investering die op een termijn van 16 jaar pas rendabel wordt.