De meetcorrectie: wat betekent dit voor jou?

Bij snelheidscontroles wordt jouw gemeten snelheid altijd een beetje naar beneden afgerond. Dit heet de meetcorrectie. Voor snelheden tot 100 km/u wordt standaard 3 km/u van je gemeten snelheid afgetrokken. Ga je harder dan 100 km/u, dan wordt er 3% van de snelheid afgetrokken. Deze correctie zorgt ervoor dat kleine meetfouten of afwijkingen in apparatuur geen onterechte boetes veroorzaken. Maar hoeveel kan je nou echt te hard rijden zonder boete te krijgen?

De ondergrens: wanneer krijg je geen boete?

Je hoeft niet meteen een boete te verwachten als je een paar kilometer te hard rijdt. Er is namelijk een ondergrens van 4 km/u. Dit betekent dat je geen post van het CJIB hoeft te vrezen als je na meetcorrectie minder dan 4 km/u boven de limiet zit. Dit is geen coulance van de overheid, maar een praktische keuze. Het verwerken van duizenden boetes voor lage bedragen is simpelweg niet rendabel.

Hoe betrouwbaar is je snelheidsmeter?

Je snelheidsmeter in de auto gooit ook nog wat verwarring in de mix. Vrijwel alle auto’s geven een iets hogere snelheid aan dan je daadwerkelijk rijdt. Dus terwijl jouw teller 100 km/u aangeeft, kun je in werkelijkheid rond de 96 km/u zitten. Dit is deels ontworpen om je een veiligheidsmarge te geven, maar je moet er wel rekening mee houden als je wilt weten hoe hard je echt rijdt.

Hoeveel te hard rijden zonder boete

Bij 130 km/u gelden andere regels

Als je op een weg rijdt met een maximumsnelheid van 130 km/u, zijn de marges strenger. Hier krijg je al een boete als je na correctie 136 km/u rijdt. Dit komt waarschijnlijk doordat de risico’s bij hogere snelheden exponentieel toenemen. Houd hier dus rekening mee als je denkt “dat beetje extra kan wel”.

Gebruik technologie om je snelheid te checken

Wil je precies weten hoe hard je rijdt? Apps zoals Waze of Flitsmeister bieden uitkomst. Ze tonen je snelheid via gps, wat meestal nauwkeuriger is dan je snelheidsmeter. Let er wel op dat je gps-verbinding goed moet zijn; zonder goede dekking kan de weergegeven snelheid minder betrouwbaar zijn.

Wat kost te hard rijden in 2025?

Benieuwd wat een overtreding je volgend jaar kan kosten? Bekijk dan ons artikel voor een compleet overzicht van verkeersboetes in 2025.