Meer calorieën na 18:00 uur is een risico

De studie, uitgevoerd onder mensen tussen de 50 en 70 jaar met overgewicht of prediabetes, laat zien dat meer dan 45 procent van je dagelijkse calorie-inname na het tijdstip van 18.00 uur schadelijk kan zijn. Laat dineren bleek een slechtere glucosetolerantie te hebben, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en chronische ontstekingen. En dat stond los van de kwaliteit of hoeveelheid van het voedsel.

Ons lichaam verwerkt glucose ‘s avonds minder efficiënt”, legt Díaz Rizzolo uit, expert in obesitas en veroudering. “De insulineproductie neemt af en onze cellen worden minder gevoelig voor insuline. Dit wordt veroorzaakt door ons circadiaans ritme dat afgestemd is op daglicht.”

Vroeg dineren als oplossing?

Het onderzoek verdeelde deelnemers in twee groepen: mensen die vroeg eten, die het grootste deel van hun calorieën vóór de avond consumeerden, en late eters, die na 18:00 uur nog minstens 45 procent van hun dagelijkse calorieën aten. Beide groepen kregen identieke maaltijden qua calorieën en samenstelling. Toch hadden de vroege eters betere bloedsuikerwaarden en een gezonder glucosemetabolisme.

Wat betekent dit voor jou?

Voldoe jij aan dezelfde kenmerken als de testgroep en wil je je gezondheid optimaliseren? Overweeg dan om het grootste deel van je calorieën tijdens het ontbijt en de lunch te consumeren. Een lichte avondmaaltijd, liefst voor 18:00 uur, geeft je lichaam de kans om glucose efficiënter te verwerken. Vermijd in de avond zware, koolhydraatrijke of bewerkte voeding om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Hoewel deze studie slechts 26 deelnemers kende, vormt het een wake-upcall: misschien is het tijd om ons klassieke diner om 18:00 uur te heroverwegen. Schuif wat eerder aan tafel en geef je lichaam de voorsprong die het verdient. De conclusie? Het draait niet alleen om wat en hoeveel je eet, maar ook om wanneer. Zelfs 18:00 uur kan al te laat zijn.