Raymond McDonald lichtte meerdere vrouwen op
Raymond McDonald, een meesteroplichter in daten met een flink strafblad, werd eerder dit jaar veroordeeld tot vierenhalf jaar cel. Zijn misdaden? Vrouwen manipuleren, ze financieel uitkleden en zelfs een nep-huwelijksceremonie organiseren in Dubai. Klinkt als iets uit een Netflix-thriller, toch?
McDonald werkte systematisch. Hij benaderde vrouwen via datingsites en zette een geloofwaardig verhaal op. Zo vertelde hij dat hij een reclasseringsambtenaar was die via zijn werk aan goedkope goederen kon komen. Met charme en overtuigingskracht wist hij hun vertrouwen te winnen en zelfs financiële steun te ontfutselen. Hij beloofde sommigen een gezamenlijk huis, anderen kregen een ‘droomhuwelijk’. In werkelijkheid was het niets meer dan een zorgvuldig uitgevoerde scam. Een van zijn slachtoffers, door de BBC aangeduid als Paula, merkte al snel dat er iets niet klopte. Ze besloot een beroep te doen op Clare’s Law, een beleid dat mensen toegang geeft tot informatie over het criminele verleden van hun (ex-)partner. En ja hoor, de beerput ging open.
Facebook als gamechanger
De echte doorbraak kwam dankzij een bericht op de Facebookpagina “Hebben we een relatie met dezelfde man?”. Een vriendin van een van de slachtoffers plaatste een oproep waarin McDonald werd genoemd. Wat volgde, was pure chaos: reacties stroomden binnen van vrouwen die allemaal dezelfde horrorverhalen deelden. Een link naar een artikel over McDonald zijn eerdere veroordelingen bevestigde de vermoedens. Het meest schokkende? Een van zijn slachtoffers ontdekte dat hij al getrouwd was. Zijn zogenaamde ‘vrouw’ stapte meteen naar de politie, en niet veel later werd Raymond McDonald opnieuw gearresteerd.
McDonald werd uiteindelijk veroordeeld, maar de impact van zijn daden blijft. Slachtoffers meldden langdurige emotionele schade. Eén vrouw getuigde zelfs in de rechtbank: “Ik ben emotioneel gebroken. Hij liet me voelen alsof ik de domste persoon op aarde was.”
De rechercheur die het onderzoek leidde, Saad Sheban, benadrukte de moed van de vrouwen die hun verhalen deelden: “Door hun ervaringen te melden, voorkomen ze dat anderen in dezelfde val lopen.”