Laag inkomen door slecht ontwikkelde economie
Als je denkt dat het minimumloon in Nederland erg tegenvalt, moet je jezelf eens verdieping in de bodemsalarissen van andere landen. Zo krijg je in landen waar een slecht ontwikkelde economie van kracht is, slechts een paar tientjes per maand voor je harde werken. In de meeste landen heeft de overheid een vast minimumloon bepaald, al sluit dat bedrag niet in alle gevallen aan bij de hoeveel geld die nodig is om daadwerkelijk te overleven. De landen waar de overheid geen bodemsalaris heeft ingesteld zijn dus nog niet eens meegenomen in dit onderzoek, wat betekent dat er landen bestaan waar het minimumloon nóg lager is dan het laagste loon dat überhaupt bekend is.
Bangladesh heeft het laagste bodemsalaris ter wereld
Tal van landen buiten Europa beschikken over een schrikbarend laag minimumloon, zoals Georgië. Dit kleine land gelegen tussen Oost-Europa en West-Azië heeft een slecht ontwikkelde economie, waardoor het bodemsalaris extreem laag ligt. De keerzijde is echter dat het leven in dit land in vergelijking met Nederland opmerkelijk goedkoop is. Zo kost een brood in ons koude kikkerland al snel rond de 1,50 euro, terwijl je voor hetzelfde product slechts 0,61 euro kwijt bent in Georgië. Het minimumloon in Georgië is op dit moment zo’n 21,48 euro per maand, al is het daarmee nog niet eens het land met de laagste bodemsalaris ter wereld. Het land waarvan bekend is dat het minimumloon het allerlaagste is, is Bangladesh. In dit land, gelegen in Zuid-Azië, is een bodemsalaris van kracht van een schrikbarende 12,63 euro per maand. In Nederland krijgt iemand met een minimumloon binnen één uur al meer geld dan iemand in Bangladesh na een maand hard werken ontvangt. Bizar.
Een minimumloon van bijna 5.000 euro per maand
Het land waar het minimumloon het hoogste is, ligt – niet heel verrassend – in Europa. Het bestaan in Zwitserland is echter niet goedkoop. Het is dus niet gek dat het bodemsalaris in dit land opmerkelijk hoger ligt dan in Bangladesh. Als je in Genève werkt en een minimumloon ontvangt, zie je iedere maand een bedrag van maar liefst 4.940 euro op je rekening verschijnen. In Nederland moet je daar wel een hogere functie voor hebben, al is het minimumloon in ons land ook totaal niet slecht. Uit onderzoek is gebleken dat Nederland na Zwitserland en Australië over het hoogste bodemsalaris ter wereld beschikt. In Nederland is het minimumloon per maand namelijk zo’n 2.543 piek. Dat geldt overigens enkel voor werknemers met een leeftijd boven de 21 jaar. Financieel gezien hebben we dus totaal geen klagen in Nederland!