Fooi in het restaurant is niet meer zo vanzelfsprekend

De verwachtingen van restaurantbezoekers over service en kwaliteit zijn niet mis. Maar de ervaring is volgens velen achteruitgegaan. De prijzen zijn in veel restaurants gestegen, terwijl de servicekwaliteit voor sommige gasten juist minder lijkt te worden. Dit maakt het geven van fooi in het restaurant wat minder aantrekkelijk.

Hoeveel fooi geven Nederlanders?

Maar hoeveel fooi bovenop de rekening is eigenlijk normaal? In Nederland gaat het geven van fooi in een restaurant vaak op gevoel. Zo rondt 44% van de mensen de rekening alleen naar boven af en geeft 14% helemaal geen fooi. Ongeveer 34% houdt zich aan een vast percentage van 5 of 10%, terwijl slechts 1% gul genoeg is om 20% of meer bij de rekening op te tellen.

Contant of pin? De ongeschreven regels

Er is een reden waarom veel mensen ervoor kiezen om de rekening met pin te betalen, maar de fooi in het restaurant contant te geven. Veel klanten willen namelijk zeker weten dat hun fooi ook echt bij de medewerkers terechtkomt, zonder dat de werkgever hieraan verdient. Contant geld biedt in dit geval meer zekerheid dat het personeel de extraatjes zelf ontvangt.

Feitje: fooi geven was tot 1988 verplicht

Niet iedereen weet het, maar tot 1988 had Nederland zelfs een fooienstelsel, waarbij een vast bedrag automatisch bij de rekening werd opgeteld. Sinds de afschaffing van dit systeem zijn er geen officiële regels meer, en dat geeft klanten meer keuzevrijheid. Toch blijft de ongeschreven regel van 5 tot 10% fooi geven in een restaurant sterk aanwezig in Nederland.

Met deze inzichten wordt duidelijk waarom de fooi in het restaurant steeds minder vanzelfsprekend is geworden. Hoeveel fooi geef jij in het restaurant?