CBS, Nibud en SCP komen met nieuwe graadmeter van armoede

Dus, wat is er veranderd? Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Nibud en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) hebben een frisse definitie van armoede gelanceerd. In plaats van alleen naar inkomen te kijken, houden ze nu ook rekening met wat je echt nodig hebt om rond te komen. Bijvoorbeeld, als je als alleenstaande minder dan € 1.510 per maand verdient, en je hebt hoge energiekosten van ongeveer € 590, dan val je in de armoedecategorie.

Voor gezinnen met kinderen zijn de drempels als volgt:

  • Koppel met twee kinderen tot 12 jaar: minder dan € 2535 per maand.
  • Tweeoudergezin met twee pubers: minder dan € 2910 per maand.
  • Eenoudergezin met twee pubers: minder dan € 2500 per maand.

De cijfers zijn verrassend en de ernst van armoede

Hier komt het spannende deel: volgens deze nieuwe maatstaf blijkt dat slechts 3,1% van de Nederlanders onder de armoedegrens leeft. Dat komt neer op ongeveer 540.000 mensen. Dit is een flinke daling vergeleken met eerdere schattingen! In 2018 waren dat er nog zo’n 830.000 mensen, ofwel 4,9%. Dit laat zien dat de armoede in Nederland aanzienlijk is afgenomen, vooral door maatregelen die de koopkracht hebben verhoogd, zoals de verhoging van het minimumloon en een daling van de werkloosheid.

Hoewel het aantal mensen dat als arm wordt beschouwd is gedaald, is de ernst van de armoede toegenomen. Bijna 175.000 mensen waren in 2023 al minstens drie jaar op rij arm. Dit is zorgwekkend, vooral omdat ruim 115.000 minderjarige kinderen in armoede opgroeien, wat 3,6% van alle minderjarige kinderen in Nederland is. Ter vergelijking: in 2018 was dat nog 8,6%.

Regionale verschillen: in Amsterdam is de armoede het hoogst

Maar de armoede is niet overal hetzelfde. In Amsterdam bijvoorbeeld, is het percentage mensen dat in armoede leeft het hoogst, met 6,6%. Andere steden zoals Vaals (6,4%) en Rotterdam (6,2%) volgen. Aan de andere kant heb je Rozendaal, waar het armoedepercentage slechts 0,1% is. Dat laat zien dat de situatie echt kan verschillen, afhankelijk van waar je woont.