Kassabon-fouten zijn er bijna altijd

We hebben allemaal wel eens gedacht dat iets goedkoper was dan uiteindelijk op de bon stond. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat dit geen uitzondering is. Bij Albert Heijn blijkt er bij maar liefst 1 op de 4 producten een verschil te zijn tussen de kassaprijs en de prijs in de schappen. Bij Jumbo is dit 1 op de 5. Vooral bij aanbiedingen zoals koffie of bier gaat het vaak mis, omdat die prijzen niet goed worden doorgevoerd.

Zelfscankassa’s maken het leven makkelijker, maar ook hier gaat het nog wel eens mis. Je scant je boodschappen, bonnetje uit de automaat en klaar. Maar hoe vaak kijk je daarna nog op je bon? Precies. Veel mensen checken het niet en daardoor vliegen de fouten onder de radar. Dat scheelt jou misschien een paar euro, maar voor de supermarkt kan het om miljoenen gaan, omdat zoveel klanten het over het hoofd zien.

Wat doe je bij een fout op je bon?

Mocht je een fout ontdekken op je kassabon, laat dat niet zitten. Loop terug naar de servicebalie, want de supermarkt is verplicht om de fout te corrigeren. Bij Albert Heijn krijg je zelfs het artikel gratis mee als het om een fout gaat, behalve bij alcohol en geneesmiddelen. Heb je meerdere stuks gekocht? Dan wordt het verschil voor de overige artikelen netjes terugbetaald.

Wil je die fouten helemaal voorkomen? Let dan goed op tijdens het boodschappen doen. Check de prijzen in het schap, vooral bij aanbiedingen, en houd in de gaten wat er op de kassa wordt gescand. Het kost je misschien wat extra tijd, maar kan je serieus geld besparen. Ook bij online bestellingen komen foutjes voor, dus check daar ook altijd je bon en neem contact op met de klantenservice als er iets niet klopt.

De Consumentenbond zit er bovenop en doet regelmatig onderzoek naar de kassabon-prijzen van supermarkten. In 2023 besloten ze zelfs om Albert Heijn voor de rechter te slepen, omdat de supermarkt ondanks eerdere toezeggingen nog steeds veel te veel fouten maakt. Bij concurrenten zoals Jumbo en Plus zijn de meeste fouten inmiddels opgelost na intensieve gesprekken en verbeterde controles. Maar Albert Heijn blijft achter, en dat zorgt ervoor dat je extra alert moet zijn als je daar je boodschappen doet.