Waarom het Nederlands pensioenstelsel nummer 1 is

Mercer heeft samen met CFA Institute hier de pensioenstelsels van 48 landen onder de loep genomen. Wat blijkt? Nederland staat op de eerste plek. En dat komt vooral omdat ons pensioen zo goed geregeld is qua hoogte en stabiliteit. Hier bouw je namelijk gewoon vele malen meer op en krijg je een betere uitkering dan in veel andere landen. Daarnaast scoort Nederland ook goed op dingen als de duurzaamheid en betrouwbaarheid van het gehele systeem. IJsland en Denemarken doen het ook goed, maar ze blijven toch achter bij ons. Je kan ons gerust pensioenstelsel-kampioen noemen.

Wat ons stelsel zo sterk maakt, is de combinatie van de AOW en het pensioen dat je via je werk opbouwt. De AOW wordt elk jaar aangepast aan de inflatie, wat in andere landen vaak niet gebeurt. Dat betekent dat je er in ieder geval niet helemaal op achteruit gaat. Pensioenen via de werkgever hebben het lastiger gehad de afgelopen jaren, maar we doen het internationaal gezien nog altijd beter dan de meeste landen.

Wat verandert er in de toekomst?

Er komt binnenkort een nieuw pensioenstelsel aan dat uiterlijk in 2027 wordt ingevoerd. Het huidige systeem lijkt misschien veilig omdat er een toezegging is over hoeveel pensioen je later krijgt, maar die zekerheid is eigenlijk een illusie. Veel fondsen kunnen hun beloftes niet waarmaken omdat ze te weinig financiële buffers hebben. Hierdoor is er een groot gat ontstaan tussen wat er beloofd werd en wat je uiteindelijk krijgt.

In het nieuwe stelsel zijn er geen harde beloftes meer over hoeveel pensioen je krijgt. Het draait dan allemaal om je eigen pensioenpotje en hoe goed dat heeft gerendeerd. Dus ja, het risico komt meer bij jou te liggen, maar aan de andere kant is er geen gedoe meer over dekkingsgraden en indexatieproblemen.

Samengevat: ondanks de zorgen die we in Nederland hebben over ons pensioen, hebben we internationaal gezien een systeem om trots op te zijn. Nummer 1 van de wereld, dat zegt wel wat.