De nieuwste uitvinding: de Robovan

Musks nieuwste uitvinding is een soort mix tussen een futuristische bus en een zelfrijdende taxi, met plek voor 20 mensen. Handig, toch? Musk deed zijn presentatie in typische Musk-stijl: “We gaan dit maken, en het gaat er zo uitzien.” Of het allemaal precies zo zal gaan, dat valt nog te af te wachten. Details over productie, kosten of releasedata liet hij compleet achterwege. Maar het blijft Elon Musk.

Even over het uiterlijk. De Robovan lijkt op iets uit The Jetsons of misschien een broodrooster uit de jaren 50. Hij heeft gladde zilveren metalen zijkanten, zwarte details en lichtstroken die langs de zijkant lopen. De deuren schuiven vanuit het midden naar buiten, en binnenin vind je stoelen en staanplaatsen, met overal getinte ramen voor dat extra beetje privacy. En ja, geen stuurwiel – want deze bad boy rijdt zoals gezegd volledig autonoom.

De toekomst moet eruitzien als de toekomst

Musk haalde ook even een oud stokpaardje van stal: “De toekomst moet eruitzien als de toekomst.” Volgens hem willen ze met de Robovan, net zoals met de Cybertruck, het straatbeeld compleet veranderen. En eerlijk gezegd, het lijkt erop dat Tesla’s busje qua grootte en futuristische uitstraling zijn concurrenten zoals Zoox en Cruise achter zich laat. In China is een soortgelijk concept al op de weg, de WeRide Robobus, maar Tesla’s Robovan is een maatje groter.

Wanneer zien we de Robovan op de weg?

En hier komt het: de Robovan die Musk donderdag liet zien, is nog maar een prototype. Geen idee wanneer of hoe het echte model eruit gaat zien. Tijdens het evenement bleef Musk vaag over de productieplannen, en hoewel hij zei dat de Cybercab tegen 2026 of 2027 op de markt zou komen, bleef het bij de Robovan stil. Het is dus nog even afwachten voordat we deze futuristische busjes op straat zien rondrijden.