Ferrari 12Cilindri is plotseling €125.000 duurder

Eindelijk is hij er: de gloednieuwe Ferrari 12Cilindri, een auto waar iedere man van droomt. Ferrari blijft zichzelf keer op keer overtreffen, want het is een wonder dat een auto als dit vandaag de dag al te produceren valt. Goed, wat betreft de cijfers laten de Italianen niets aan het toeval over. Onder de motorkap ligt een 6,5 liter V12-motor, die volgens Ferrari niet klinkt als een monster, maar als een ‘engel’. Klinkt goed, maar aan deze specifieke motor hangt een opmerkelijk nadeel. Deze V12 is namelijk de reden dat de Ferrari 12Cilindri een stuk duurder wordt dan in andere landen. Ferrari zag niets in het ontwikkelen van een hybride-versie van de kersverse bolide, iets wat natuurlijk ook niet per wet verplicht is. In ons land is het bpm gekoppeld aan koolstofdioxide, waardoor een Ferrari 12Cilindri maar liefst 125.000 euro duurder wordt dan normaal. Hoewel de prijs van de 12Cilindri met de nieuwprijs van een Porsche Panamera is toegenomen, staan de Nederlandse kopers in de rij voor de imponerende vierwieler.

 

Topsnelheid van een indrukwekkende 340 km/u

De wagen beschikt enkel over een dikke V12, die dus niet wordt ondersteund door een elektromotor of turbo. Desondanks weet de bolide binnen 2,9 seconden vanuit stilstand te versnellen naar 100 km/u. De Ferrari 12Cilindri weet met deze techniek een topsnelheid te bereiken van maar liefst 340 km/u. In vergelijking met de Ferrari 812 is deze kersverse Italiaanse bak 30 procent sneller, wat voornamelijk te danken is aan de dubbele koppeling. Het blok is geïnspireerd op dat van de legendarische Daytona uit de jaren 70. Kennelijk waren de technieken destijds al zó goed, dat Ferrari er ruim vijftig jaar later nog steeds gebruik van maakt.

“Het ontwerp inspireert zich op de ruimtevaart”

Toch beschikt de wagen ook over modern elementen, waardoor de autoleek op het eerste oog zal zeggen dat het een elektrische vierwieler betreft. Ferrari laat het volgende weten tijdens de presentatie van de auto: “We waren van plan iets futuristisch te ontwerpen dat zich ook inspireert op de ruimtevaart”. Daarom lijkt de wagen op een raket en als je een beetje gas geeft reis kan je waarschijnlijk naar de maan reizen!