Wereldwijde aandacht dankzij Netflix

De laatste weken is er wereldwijd veel aandacht voor het verhaal van de Menendez-broers, vooral door de Netflix-serie Monster: The Lyle and Erik Menendez Story. Deze serie heeft de zaak weer onder de loep gelegd en veel stof doen opwaaien. En het lijkt zijn vruchten af te werpen. De openbaar aanklager zei vannacht dat het nog onduidelijk is of de zaak daadwerkelijk heropend wordt, maar dat het zijn plicht is om het nieuwe bewijs serieus te nemen.

In 1989 schokten Lyle en Erik de wereld door hun ouders, José en Kitty Menéndez, op brute wijze om te leggen in hun huis in Beverly Hills. Eerst beweerden ze dat hun ouders waren gepakt door inbrekers terwijl ze naar de film Batman waren, maar al snel bleek dat ze zelf de trekker hadden overgehaald. Wat volgde was één van de meest sensationele rechtszaken van de jaren 90, die door miljoenen mensen live op tv werd gevolgd.

De broers gaven tijdens hun proces aan dat ze hun ouders in doodsangst hadden omgelegd, omdat hun vader hen jarenlang zou hebben misbruikt. Hun moeder zou van het misbruik hebben geweten, maar nooit ingegrepen hebben. De jury kwam er echter niet uit en na een tweede proces werden de broers veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf zonder kans op vervroegde vrijlating.

Nieuw bewijs, nieuwe kansen voor de gebroeders Menendez?

Nu, dertig jaar later, is er nieuw bewijs opgedoken: een brief die Erik maanden voor de moorden schreef, waarin hij sprak over het vermeende misbruik door zijn vader. Volgens de advocaat van de broers bevestigt deze brief hun verhaal. Hoewel de aanklager benadrukt dat er geen twijfel bestaat over het feit dat de broers hun ouders hebben vermoord, is er tegenwoordig wel een andere kijk op slachtoffers van misbruik.

Hun advocaat laat weten optimistisch te zijn: “De broers hebben meer dan dertig jaar in de gevangenis gezeten. Dat is genoeg.” Beide broers hebben zich de afgelopen jaren goed gedragen in de gevangenis, met Lyle die zelfs een universitaire graad behaalde.

Of dit nieuwe bewijs genoeg is om de zaak te heropenen, blijft voorlopig nog afwachten. Maar één ding is zeker: de Menendez-broers staan opnieuw in de spotlights, en wie weet wat dit voor hen in petto heeft. Wil jij dieper in de zaak duiken? Aanstaande maandag, 7 oktober 2024, komt er een nieuwe documentaire over de Menendez-broers.