Je lichaam reageert anders op alcohol
Als we ouder worden, verandert ons lichaam. Wat je als twintiger nog moeiteloos kon hebben, begint op je dertigste en veertigste ineens een stuk minder soepel te gaan. De oorzaak? Het heeft allemaal te maken met hoe je lichaam alcohol verwerkt. Alcohol afbreken is hard werken voor je lever, en naarmate je ouder wordt, vertraagt dat proces.
In je twintiger jaren is je lever nog topfit. Je lichaam maakt dan voldoende van het enzym aan dat nodig is om alcohol af te breken. Maar na je dertigste gaat die productie langzaam achteruit, en dat merk je. Het duurt langer om alcohol te verwerken, waardoor het langer in je systeem blijft. En hoe langer het blijft, hoe heftiger je kater.
Gezondheidsrisico’s nemen toe
Daarnaast beginnen op een gegeven moment de gezondheidsrisico’s die je misschien eerder negeerde, je ineens in te halen. Hoge bloeddruk, cholesterol, diabetes, je kent het wel. Alcohol werkt niet bepaald in je voordeel als je daarmee te maken hebt. Bovendien kunnen zelfs kleine hoeveelheden de kans op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker verhogen, zoals borstkanker of leverkanker.
Heb je ooit gemerkt dat je slaap niet meer zo lekker is na een avondje drinken? Ook dat komt doordat alcohol de slaapkwaliteit flink beïnvloedt, en als je wat ouder wordt, merk je daar steeds meer van. Klinkt niet echt als een win-win, toch?
Alcohol en ouder worden: geen beste combi
Kortom, waar je lichaam als jonge God nog alles kon verwerken alsof het niks was, wordt het met de jaren minder soepel. Minder enzymen, meer gezondheidsklachten en een mindere nachtrust. Dus, als die kater na een feestje tegenwoordig twee dagen duurt, weet je nu waarom. Drink met mate, want je lichaam kan het niet meer zo makkelijk bijbenen als vroeger. En soms voelt dat even als een reality check, maar hé, je kan altijd de schuld geven aan het ouder worden. Proost kerel!