Hoe werkt de nieuwe Champions League?

In plaats van de vertrouwde poulewedstrijden, speelt iedere club in de Champions League nu acht potjes voetbal tegen verschillende tegenstanders en dat allemaal in één grote ranglijst. Hoe beter je presteert, hoe meer je kunt verdienen. De prijzenpot? Die breekt dit jaar alle records met maar liefst 2,5 miljard euro aan te verdelen inkomsten.

Het nieuwe systeem beloont de clubs die het in het verleden goed hebben gedaan in Europa. Dit betekent dat naast het startbedrag van 18,6 miljoen euro (waar iedere deelnemer recht op heeft) de teams met een sterke historische coëfficiënt nog een flink extraatje kunnen krijgen.

Wat kunnen PSV en Feyenoord nog winnen aan geldbedragen?

Beide Nederlandse ploegen hebben hun eerste wedstrijden verloren, maar dit betekent zeker niet dat alle hoop verloren is. De groepsfase is tenslotte vervangen door een competitie waarin je acht wedstrijden speelt. Dus er is nog genoeg ruimte om punten te pakken en die ranglijst te beklimmen. Elke winst levert 2,1 miljoen euro op, terwijl een gelijkspel 700.000 euro in het laatje brengt. Verliezen? Dat levert niks op.

Daarnaast kunnen ze, afhankelijk van hun eindpositie op de ranglijst, extra bonussen krijgen. De ploeg die laatste eindigt, ontvangt nog altijd 275.000 euro. De nummer 1? Die strijkt maar liefst 9,9 miljoen euro op.

Ambities en eindbedragen

Voor Nederlandse clubs draait het vooral om de lange adem. Feyenoord en PSV zullen zich moeten herpakken, maar met de nieuwe opzet is er volop ruimte om dit te doen. Mochten ze erin slagen om bij de eerste acht te eindigen, wacht er een bonus van 2 miljoen euro. Lukt dit niet, dan is er voor de teams die tussen plek 9 en 24 eindigen ook nog een plekje in de play-offs en een bonus van 1 miljoen euro.

Als PSV of Feyenoord de achtste finales weten te halen, kunnen ze nóg eens 11 miljoen euro verdienen. Tel daarbij op de inkomsten uit mediarechten en historische prestaties, en je hebt een scenario waarin zelfs met een wat stroef begin, Nederlandse ploegen grote sommen geld kunnen binnenhalen.

De vernieuwde Champions League draait niet alleen om sportieve prestaties, maar zeker eigenlijk ook om financiële vooruitzichten. Ondanks de vroege verliezen van Feyenoord en PSV is het zaak om te herpakken en zoveel mogelijk punten te verkrijgen. De komende weken zijn dus cruciaal voor de Nederlandse clubs, niet alleen voor hun Europese avontuur, maar ook voor hun bankrekening.