De oorsprong van al dat bijgeloof

De geschiedenis van vrijdag de 13e is niet crystal clear, maar veel theorieën wijzen naar het christendom. Het heeft waarschijnlijk te maken met de Bijbel. Denk aan Judas die de 13e gast was tijdens het laatste avondmaal. Dat klinkt natuurlijk al niet best, maar voeg daar nog eens aan toe dat Jezus op een vrijdag werd gekruisigd, en je hebt het recept waardoor mensen eeuwenlang in de wurggreep gehouden worden door deze dag.

Maar het gaat verder dan alleen Judas. In de middeleeuwen was het getal 13 sowieso al een soort van ongeluksgetal, omdat het als een verstoring van de “perfecte 12” werd gezien. Denk aan de 12 maanden van het jaar, 12 sterrenbeelden, 12 apostelen, noem maar op. De 13e erbij voelde voor veel mensen als de odd one out.

De invloed van films, series etc.

Als je ooit de film Friday the 13th hebt gezien, weet je dat popcultuur ook een flinke rol heeft gespeeld in het versterken van het negatieve imago van deze ‘vervloekte’ dag. Invloed vanuit horrorfilms, boeken en games hebben ervoor gezorgd dat vrijdag de 13e nu synoniem staat voor enorm veel pech.

Nu komt het interessante: er zijn mensen die zeggen dat we vrijdag de 13e helemaal verkeerd begrijpen. Zo claimt een TikTok-gebruiker dat deze dag eigenlijk in het teken staat van vrouwelijke kracht en de energie van godinnen. Zij wijst op het feit dat het getal 13 symbool staat voor de maan, gekoppeld aan de menstruatiecyclus van vrouwen. Ooit zou vrijdag de 13e dus een dag geweest zijn waar de vrouwelijke kracht gevierd werd, voordat het in zo’n slecht daglicht werd gezet.

@witchcrafteduk A witchy take on Friday 13th. Did you know this? ✨ #witchy #witchythings #witchcraft #witchyvibes #witchywoman #witchtok #fridaythe13th #witchesoftiktok #witches #friday13 ♬ Dreamy – Elijah Lee


Ongeluk of onzin?

Dus, moeten we echt bang zijn voor vrijdag de 13e? Waarschijnlijk niet. De meeste moderne onderzoeken wijzen uit dat er niets speciaals aan de hand is op deze dag. Het is vooral een kwestie van bijgeloof uiteraard. Je zou het zelfs kunnen zien als een kans om die negatieve stigma’s om te keren en er een ietwat beter dag van te maken, of dat nou gaat om vrouwelijke energie of gewoon omdat het bijna weekend is.