Voeding is essentieel voor een betere haargroei

Steeds meer mannen ontdekken dat wat je eet net zo belangrijk is voor je uiterlijk als de producten die je erop smeert. Voeding speelt een enorme rol in de gezondheid van je haar. Denk bijvoorbeeld aan een aantal basisvoedingsstoffen zoals biotine, zink, vitamine E en omega-3-vetzuren, om er maar een paar op te noemen. Deze helpen allemaal om je haarzakjes te voeden en sterker te maken, in andere worden: de kans op haaruitval neemt af en de haargroei wordt gestimuleerd.

Laten we eerlijk zijn, er is geen wondermiddel. Maar wat je eet, kan een enorm verschil maken. Neem bijvoorbeeld vette vis zoals zalm, haring of makreel. Deze vissen zitten vol omega-3-vetzuren, die helpen om ontstekingen in je lichaam te verminderen. Minder ontstekingen betekent een gezondere hoofdhuid, en dat betekent op zijn beurt weer betere omstandigheden voor haargroei. Avocado’s zijn ook top vanwege diezelfde omega-3’s en ze geven je ook nog eens een flinke dosis vitamine E mee. Dit helpt dan weer tegen oxidatieve stress, nog één van de boosdoeners bij haarverlies.

avocado pit erin laten zitten bruin

Eieren zijn een ander superfood voor je haar. Ze zitten boordevol eiwitten én biotine, wat nodig is om keratine te maken, het eiwit dat je haar sterk en voller maakt. Combineer dat met een flinke portie bonen of een biefstuk op zijn tijd en je hebt alle eiwitten die je haar nodig heeft om gezond te blijven.

Verdere tips: wat te eten voor gezond haar?

Ook paprika’s zijn de moeite waard om aan je dieet toe te voegen. Ze bevatten veel vitamine C, wat belangrijk is voor de productie van collageen (geeft je haar kracht plus elasticiteit). En wist je dat oesters één van de beste bronnen van zink zijn? Twee stuks bij je volgende etentje en je hebt al bijna je hele dagelijkse behoefte aan zink binnen, wat cruciaal is voor haargroei.

Noten zoals amandelen en pistachenoten zijn ook een slimme keuze. Ze zitten vol met vitamine E en gezonde vetten die je haar voeden van binnenuit. Voor de veganisten onder ons zijn tofu en andere sojaproducten een absolute aanrader. Ze bevatten spermidine, een stof die helpt om je haar langer in de groeifase te houden.

Dus, als je merkt dat je haar dunner wordt, kijk dan eens naar wat er op je bord ligt. Een dieet vol gezonde vetten, eiwitten, vitamines, mineralen en verder kunnen niet alleen je haar een boost geven, maar ook je algehele gezondheid verbeteren. Plus, wie wil er nou geen excuus om meer biefstuk en vette vis te eten?