Zorgpremie in 2025: wat zijn de extra kosten?

Prinsjesdag betekent meestal slecht nieuws voor de gewone burger, en helaas is dat dit jaar niet anders wat betreft de zorgpremie. In 2025 gaat je premie namelijk met meer dan 100 euro per jaar omhoog. Flink wat geld dus! Dat betekent dat je maandelijks zo’n 160 euro kwijt zult zijn aan je zorgverzekering. Let wel op: dit kan verschillen per zorgverzekeraar.

Volgens de laatste cijfers gaat de premie per maand met bijna tien euro omhoog. Het ministerie van Volksgezondheid heeft berekend dat we in 2025 een jaarpremie van 1900 euro kunnen verwachten, terwijl we dit jaar nog 1792 euro betalen. Dat vertaalt zich naar een maandlasten van iets meer dan 158 euro, vergeleken met de huidige net onder de 150 euro. Je moet ietsjes meer dokken dus.

Nog geen reden tot paniek

Maar geen paniek, de uiteindelijke premie kan nog lager uitvallen. Verzekeraars bepalen zelf hun tarieven en kunnen door reserves te gebruiken de kosten wat drukken. Op 12 november weten we precies wat jouw verzekeraar gaat vragen, dus het kan slim zijn om te wachten met overstappen tot die datum om zo te besparen. Dus ga d’r maar even goed voor zitten.

En voor de mensen die zorgtoeslag krijgen: je krijgt meer toeslag om de hogere premie te compenseren. Ongeveer 75% van de extra kosten wordt zo gedekt. Geluk bij een ongelukje.