Leven zonder geld

Mark, die destijds in Bristol woonde, kreeg het idee om zonder geld te leven nadat hij een documentaire over Gandhi had gezien. Hij geloofde dat veel problemen in de wereld voortkomen uit het feit dat mensen de gevolgen van hun acties niet langer overzien. Dus besloot hij de verandering te zijn die hij zelf wilde zien.

Zijn eerste uitdaging? Een plek vinden om te wonen zonder huur te betalen. Gelukkig vond hij mensen die graag van hun oude caravan af wilden. Jackpot! Hij parkeerde zijn nieuwe ‘huis’ op een boerderij, waar hij in ruil voor wat hand- en spandiensten gratis mocht staan. Binnen no-time had hij de caravan omgetoverd tot een zelfvoorzienend paleisje: een houtkachel voor de kou, een composttoilet en een zelfgemaakte kookplaat.

 

De kunst van het improviseren

Mark ging volledig back to basics. Hij poetste zijn tanden met sepiabeen en venkelzaad en dook in afvalbakken voor oude kranten om als toiletpapier te gebruiken. Zijn eten? Dat kwam ofwel uit zijn eigen tuin, of hij haalde het op bij lokale restaurants die anders toch eten zouden weggooien.

Zonder wasmachine waste hij zijn kleren met de hand en fietste hij zo’n 36 kilometer van zijn caravan naar Bristol en terug. Hij wist op een slimme manier te overleven zonder een cent uit te geven, al moest hij één uitzondering maken: een zonnepaneel van 426 euro, waarmee hij zijn telefoon, laptop en een lamp kon opladen.

Wat begon als een experiment van een jaar, werd een levensstijl van drie jaar. Mark hield het vol zonder geld, maar uiteindelijk gaf hij toe toen hij een paar schoenen in een kringloopwinkel kocht. Toch was het geen einde van zijn avontuur. Hij schreef een boek over zijn ervaringen en gebruikte de opbrengst om land te kopen in Ierland, waar hij zijn eigen hut bouwde.

Het meest indrukwekkende? Mark bleef trouw aan zijn principes. In zijn hut in Galway verwelkomde hij gasten gratis en leefde hij in lijn met zijn idealen. Hoewel deze levensstijl hem soms wel wat eenzaamheid opleverde, zei hij dat hij het nooit anders had gewild!