Vakantiedagen laten uitbetalen, hoe werkt dat?

Als het je niet lukt om al je vakantiedagen op te maken, kun je ervoor kiezen om deze te laten uitbetalen door je werkgever. Dit kan jou als werkgever een aardig extra zakcentje opleveren, maar er zitten wel wat regels aan verbonden. Om maar gelijk met de minst aantrekkelijke voorwaarde te beginnen: je mag vakantiedagen niet laten uitbetalen als er sprake is van een lopend of actief dienstverband. Met andere woorden: zolang je bij je werkgever werkt, kun je geen vakantiedagen laten uitbetalen. Er is echter wel een uitzondering: als er sprake is van bovenwettelijke vakantiedagen, mag de werkgever deze wél uitbetalen. Bij ontslag of het einde van het dienstverband moeten alle resterende vakantiedagen worden uitbetaald via de eindafrekening. Je werkgever is dat verplicht om alle openstaande vakantiedagen uit te betalen.

Bovenwettelijke vakantiedagen, wat zijn dat eigenlijk?

Er kan gesproken worden over bovenwettelijke vakantiedagen als je meer vakantiedagen opbouwt dan het wettelijk aantal, die je mag laten uitbetalen door de werkgever. Echter zit hier ook weer een maar aan vast: als werkgever ben je niet verplicht om de niet-opgenomen bovenwettelijke vakantiedagen uit te betalen. Staat er in de arbeidsovereenkomst niets over uitbetalen van deze bovenwettelijke vakantiedagen? Dan kan je werkgever besluiten ze niet uit te betalen. Het is dus zeer aan te raden de afspraken hierover vast te leggen in je cao. Je neemt bijvoorbeeld op wat het maximum aantal uit te betalen vakantiedagen is, en hoe je als werkgever een beroep kunt doen op het uitbetalen van deze uren. Laat je dit niet vastleggen in je cao, kun je vaak alsnog fluiten naar je centen.

Vakantiedagen uitruilen of delen met collega’s

Wat veel mensen niet weten, is dat je overtollige vakantiedagen ook kunt uitruilen of delen met collega’s. Een medewerker kan zijn bovenwettelijke vakantiedagen bijvoorbeeld ruilen voor andere arbeidsvoorwaarden. Afspraken over het uitruilen van uren  moeten wederom schriftelijk worden vastgelegd. Je kunt overtollige vakantiedagen bijvoorbeeld inruilen voor een fiets, of voor het volgen van een cursus. Je kunt je overtollige vakantiedagen onder bepaalde voorwaarden ook delen met je collega’s. Deze sta je dan vrijwillig af aan collega’s, die bijvoorbeeld vanwege mantelzorg of andere problematiek extra vakantiedagen nodig hebben. Dit gebeurt altijd op vrijwillige basis en de werkgever bepaalt of dit binnen een organisatie überhaupt is toegestaan. Bij het delen van vakantiedagen is het opnieuw alleen mogelijk om bovenwettelijke vakantiedagen af te staan aan je collega’s.