Strenge wedstrijdleiding tijdens Paralympische Spelen

Na de geweldige resultaten die Nederland wist te behalen op de Olympische Spelen, is het nu de beurt aan de Nederlandse Paralympiërs om gouden medailles in de wacht te slepen. Van 28 augustus tot 8 september zal Parijs dit jaar plaatsmaken voor dit wereldberoemde sportevenement. De meest bekende sporter die namens ons land voor goud zal gaan is de tennisster Diede de Groot. Vanuit de rolstoel wist zij reeds diverse grote toernooien te winnen en heeft daarmee inmiddels wereldwijde bekendheid verkregen.

We gaan er natuurlijk vanuit dat Diede ons land met trots vertegenwoordigt en een aantal gouden medailles weet te bemachtigen. Toch kan dat anders lopen dan je zou denken. Stel dat Diede haar tegenstander verslaat in de Olympische finale, dab kan het zomaar zijn dat ze alsnog als tweede op het podium staat. Mocht Diede de Groot bijvoorbeeld besluiten om een specifieke tattoo op haar lichaam te zetten, kan de wedstrijdleiding besluiten om haar genadeloos te diskwalificeren!

Tattoo van de Olympische ringen is verboden

Gedurende de Paralympische Spelen gelden nogal opmerkelijk regels omtrent de tattoos van de deelnemende sporters. De talloze topsporters die hun lichaam met tatoeages hebben versierd, moeten dus goed opletten of ze wel aan de strenge regels voldoen. Een populair inktplaatje onder de deelnemers is uiteraard het logo van de Spelen. De vijf ringen kunnen bijvoorbeeld staan voor een spectaculaire sportherinnering die de sporters hebben van een eerdere editie. Zo’n tattoo kan sportgrootheden echter flink in de problemen brengen. Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) ziet het logo van de Spelen namelijk als een vorm van reclame. Omdat het IPC helemaal los staat van de Olympische Spelen wordt zo’n tattoo gezien als lichaamsreclame en dat is ten strengste verboden.

Eerdere diskwalificaties wegens de Olympische tattoo

In het verleden ging een aantal sporters op de Paralympische Spelen flink de mist in dankzij deze bizarre regelgeving. Voormalig Paralympiër Josef Craig werd naar aanloop van de Spelen in Rio de Janeiro bijvoorbeeld gediskwalificeerd wegens de tattoo op z’n borst. De Britse zwemmer liet z’n tattoo, van het logo van de Olympische Spelen, uitvoerig zien en werd daarom stevig bestraft. Later wist hij tijdens het EK in Portugal een spectaculaire tijd neer te zetten op de 100 meter, maar werd na de race wederom op z’n vingers getikt door het Internationaal Paralympisch Comité. Craig won met vlag en wimpel en z’n prestatie was zeer uniek, toch werd hij hier niet voor beloond met de eerste prijs. De tattoo werd ook tijdens dit EK gezien als lichaamsreclame en Craig werd daarom gediskwalificeerd. Dankzij de Olympische ringen op z’n borst is de Britse zwemmer dus aardig wat prijzen misgelopen!

Bizarre regel ook van kracht in Parijs

Sporters met dezelfde tattoo als Josef Craig moeten dus creatief omgaan met de strenge regels van het IPC. Craig zelf droeg bijvoorbeeld verschillende bedekkingen over het inktplaatje. Zo liet hij een plaatje van de Britse vlag over de tatoeage plakken, zodat deze niet meer zichtbaar was voor de wedstrijdleiding. Tja, als zwemmer kan je natuurlijk moeilijk een T-shirt aantrekken om de tattoo onzichtbaar te maken. Vanuit sporters, trainers en sportliefhebbers komt uiteraard veel kritiek op deze bizarre regel. Paralympiërs kunnen stress ervaren rondom hun tattoos, terwijl dat niet gewenst is voorafgaand aan een wedstrijd of recordpoging. Ondanks de vele kritische geluiden heeft het Internationaal Paralympisch Comité besloten om ook tijdens de editie in Parijs streng te controleren op lichaamsreclame. Als topsporter maak je dus meer kans op goud als je helemaal geen tatoeages op je lichaam hebt staan!