Van studenten naar multimiljonairs
De Twentse ondernemers Emile Nijssen (32 jaar) en zijn studievriend Stefan Witkamp (31 jaar) wisten samen een technologische ontwikkeling te doen, die het gebruikers mogelijk maakt om hun huis te automatiseren. Nijssen was het grote brein achter deze ontwikkeling, maar besloot toch om Witkamp in de onderneming te betrekken.
De vriendschap tussen het tweetal ontstond op de Universiteit Twente. In plaats van kiezen voor een stage, startte het duo direct na het afstuderen hun eigen bedrijf. Om deze onderneming, die gericht was op het ‘slimmer’ maken van woonkamers, te beginnen was er een flinke crowdfunding nodig. In z’n totaliteit haalde de vrienden een bedrag van maar liefst twee ton op. Destijds leek dat een groot bedrag, maar inmiddels is twee ton slechts kleingeld voor Nijssen en Witkamp!
Slimme productontwikkeling en marketingstrategieën
Tijdens de begindagen van het bedrijf, genaamd Homey, hadden de jonge ondernemers niet eens budget voor testapparatuur. Zo was het nodig om diverse apparatuur van vrienden en kennissen te lenen, om zo toch tot unieke ontwikkelingen te komen. Het duo paste uiterst slimme productontwikkeling en marketingstrategieën toe, waardoor Homey al snel uitgroeide tot een serieus bedrijf. Vooral in Scandinavische landen sloegen de producten van Homey erg goed aan. In deze landen is de vraag naar ‘smart-hometechnologie’ erg groot wegens de lange en donkere winters die zich daar afspelen.
Twee jonge ondernemers uit Twente zijn in één klap miljonair na hun reuzendeal met LG. https://t.co/HnDtOeEBPt
— NRC (@nrc) July 25, 2024
Toch zijn de producten van Homey niet overal gemakkelijk te verkopen. Denk bijvoorbeeld aan Duitsland waar de consumenten een sterke voorkeur hebben voor merken uit hun eigen land. Duitsers kiezen liever voor de lokale technologie dan voor de producten van hun westerburen. Desondanks blijft de vraag naar smart-hometechnologie zodanig toenemen, dat Nijssen en Witkamp het in de toekomst wel degelijk kunnen opnemen tegen de vele concurrenten.
LG neemt Homey over voor €55 miljoen
Een jaar na de crowdfunding, die twee ton opleverde, werd er wederom een geldbedrag opgehaald om de groei van Homey te bevorderen. Mede dankzij een voormalig lid van de Quote-500 werd het indrukwekkende bedrag van 800.000 euro bij elkaar gehaald. De ontwikkeling van het bedrijf ging vervolgens zo voorspoedig, dat Homey al snel in het vizier kwam van grote internationale bedrijven. Al snel melde het Zuid-Koreaanse techbedrijf LG zich bij Nijssen en Witkamp. LG nam vervolgens bijna alle aandelen van Homey over van het duo en betaalde daar maar liefst 55 miljoen euro voor! Zo werden de jonge Twentse ondernemers in één klap multimiljonair!
Nijssen en Witkamp hoeven nooit meer te werken
In de toekomst zullen de producten van LG dus gedeeltelijk uit de technologieën van Homey bestaan. Met de overname wil LG de grote Amerikaanse concurrentie bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan grote bedrijven als Apple, Amazon en Google. De twee ondernemers uit Twente hebben dankzij de verkoop van hun bedrijf dus een grote invloed op de ontwikkeling van de wereldwijde consumentenelektronica. Emile Nijssen en Stefan Witkamp blijven de komende jaren nog wel actief binnen de ontwikkeling van smart-hometechnologie, maar hoeven niet meer elke dag op kantoor te verschijnen. Het duo erkent nooit meer te hoeven werken! Desondanks blijven ze ‘nuchtere boeren’, zo zeggen ze zelf. Horloges van meer dan een miljoen euro zullen we, ondanks hun gigantische vermogen, dus niet aantreffen om de polsen van Nijssen en Witkamp.