1. Griekse yoghurt

Yoghurt is een gefermenteerd product, wat in feite niets anders is dan het gecontroleerd laten bederven van voedsel. Dat klinkt misschien een beetje vies, maar dat is het helemaal niet. Suikers worden tijdens het fermentatieproces omgezet in zuren, zodat er in de meeste gevallen ook een zuur product ontstaat. Yoghurt is daar een goed voorbeeld van, maar je kunt ook denken aan een product als zuurkool of tempé. Gefermenteerde producten zijn heel gezond, omdat ze heel veel probiotische bacteriën bevatten. Deze bacteriën helpen onder andere een slechte adem te voorkomen, maar zijn ook erg goed voor de huid. Het vermindert onder andere acné, ontstekingen van de huid en huidafbraak. Daarnaast helpt het de huid op een natuurlijke manier te versterken.

2. Vette vis

Vette vis als zalm, paling en makreel bevat enorm veel omega 3-vetzuren, die een veelvoud aan positieve effecten op de huid heeft. Zo helpt het de huid bijvoorbeeld beschermen tegen UV-straling, heeft het een ontstekingsremmende werking op de huid én zorgt ervoor dat de huid gehydrateerd blijft. Met andere woorden: vette vis is een must eat voor een gezondere huid. Helaas vinden veel mensen juist vette vis soms vrij uitdagend om te eten, het houden ze het liever bij kibbeling of vissticks. Deze vis bevat echter geen bevorderende voedingsmiddelen, en zijn vaak vanwege de duik in het frituurvet ook helemaal niet gezond.

3. Zoete aardappel

Een steeds populairder wordend product is de zoete aardappel, die vooral veel gegeten wordt in patatvorm. Echter is dat de minst gezonde manier om de zoete aardappel te eten, en zijn er legio andere mogelijkheden met dit product. Net als vette vis beschermt zoete aardappel je huidcellen tegen de UV-straling van de zon, en zit daarnaast boordevol bètacaroteen. Dit is een hele krachtige antioxidant, die de aanmaak van gezonde huidcellen ook nog eens bevordert. Je kunt eindeloos variëren met de zoete aardappel: wat dacht je van een zoete aardappelschotel met broccoli en feta uit de oven? Dat is veel gezonder – en veel lekkerder – dan uit de frituurpan.

4. Noten en zaden

Noten en zaden vormen een essentieel onderdeel van de Schijf van Vijf. Dat zegt op zichzelf al genoeg over de relevantie van deze producten, maar ze hebben daarnaast ook bijzonder positieve werking op de huid. Ze zijn namelijk rijk aan eiwitten en zitten vol met gezonde vetten als omega 3 en omega 6-vetzuren, vergelijkbaar dus met vette vis. Als je dus niet zo van vis houdt, zou je dit kunnen compenseren door veel noten en zaden te eten. Gezonde vetten zijn namelijk cruciaal voor een gezonde huidstructuur.

5. Avocado’s

Je begint misschien een beetje in de gaten te krijgen dat veel van de genoemde producten gezonde vetten bevatten. Dat geldt ook voor de avocado, die boordevol gezonde vetten en vitamines zit. Avocado’s bevatten onder andere vitamine C en E, die zorgen dat de huid gehydrateerd blijft. Vitamine E helpt in het bijzonder beschermen tegen een oxidatieve schade van de huid, die met name kan ontstaan vanwege stress. Je realiseert je nu waarschijnlijk wel dat je gezonde vetten nodig hebt om je huid gezond te houden.

6. Groente en fruit

Dat groente en fruit enorm veel vitamines bevatten mag duidelijk zijn, maar dat ze ook een positieve invloed hebben op de huid is minder bekend. Sterker nog: ze verdienen een speciale vermelding als het gaat om de gezondheid van je huid. Ze verhogen onder andere het gehalte antioxidanten in het lichaam, waarmee je de vorming van huidontstekingen en acné vermindert. Daarnaast is er sprake van een verbeterd microbioom in je lichaam bij het eten van voldoende groente en fruit. Een microbioom is het geheel aan micro-organismen die huizen in ons lichaam. Dat klinkt niet al te best, maar vergis je niet: hoe groter het gehalte microbioom in ons lichaam, hoe beter dat is voor onze gezondheid!