1. Houd je tong schoon

Laten we met de makkelijkste optie beginnen: het schoonhouden van je tong. Niet iedereen weet namelijk dat je niet alleen je tanden schoon moet houden, maar ook je tong. Als je dat niet doet, ontstaat er een witgele of bruine aanslag op de tong. Dat laagje bestaat uit allerlei eiwitten, bacteriën en celresten, die onderling ook weer invloed op elkaar hebben.

Je kunt dit voorkomen door tijdens het poetsen van je tanden ook je tong mee te nemen. Doe dat echter niet te hard en ook zeker niet te diep, om kokhalzen te voorkomen. Mocht je dit een onprettig idee vinden, kun je ook kiezen voor een speciale tongschraper. Deze zorgt ervoor dat alle bacteriën op je tong zorgvuldig worden verwijderd. Er bestaan ook tandenborstels die zowel een borstel als een schraper bezitten.

2. Zorg dat je gehydrateerd blijft

Hydratatie is niet alleen goed voor de algehele gezondheid, maar helpt ook bij de bestrijding van een slechte adem. Water reinigt je lichaam namelijk in vrij letterlijke zin, waarmee het ook onaangename geurtjes vermindert. Je kunt water het beste in de meest pure vorm drinken, dus bij voorkeur niet met smaakjes of siroop. Bovendien helpt water je mond vochtig te houden, waardoor je een droge mond tegengaat en je minder last zult hebben van een slechte adem.

3. Zorg voor een gezond eetpatroon

Natuurlijk heeft ook voeding invloed op de geur van je adem. Producten als knoflook of koffie kunnen je adem op een negatieve manier beïnvloeden, maar ook het gebrek aan voedsel kan ervoor zorgen dat je een slechte adem krijgt. Het is daarom zeer aan te raden om ’s ochtends in ieder geval te ontbijten.

Wat betreft snacks kun je het beste kiezen voor fruit of groente, aangezien deze voedingsmiddelen weinig tot geen invloed hebben op je ademgeur. Suikervrije snoepjes en kauwgom stimuleren de productie van speeksel, dus ook dit zijn goede opties door de dag heen. Natuurlijk is een bijkomend voordeel van kauwgom dat het zorgt voor een frisse adem.

4. Eet gefermenteerde producten

Naast producten die een negatieve invloed hebben op je ademgeur, zoals knoflook en koffie, zijn er ook producten die hier intern een positieve invloed uitoefenen. Het gaat dan veelal om gefermenteerde producten als yoghurt of zuurkool, die een groot aantal probiotische bacteriën bevat. Deze bacteriën neutraliseren onaangenaam ruikende zwavelgassen in de mond. Mocht je niet zo gek zijn op gefermenteerde producten, zou je ook probiotische voedingssupplementen kunnen proberen. Houd er wel rekening mee dat dit een veel minder goed effect kan hebben dan het eten van een schaaltje yoghurt.

5. Raadpleeg je huisarts

Maar sommige mensen hebben structureel last van een slechte adem, dan is er sprake van halitose. Lukt het niet de slechte adem op te lossen met de bovenstaande opties? Dan is het misschien zinnig om eens een deskundige te spreken. Het is dan aan te raden om eerst langs je huisarts te gaan, zodat je naar de juiste professional terechtkomt. Daarnaast kun je aan je tandarts vragen welke oplossingen er zijn om een slechte adem te bestrijden. Er is namelijk niemand die meer weet over mondhygiëne dan je tandarts.