De OCR, oftewel de Overhead Crew Rest

Connor Meecham is steward bij een niet nader te noemen luchtvaartmaatschappij. Hij deelde op TikTok een video van zijn knusse slaapplaats aan boord van het vliegtuig. Deze ruimte staan bij het cabinepersoneel beter bekend als de OCR, oftewel de Overhead Crew Rest. De OCR bevindt zich meestal – zoals de naam al doet vermoeden – bovenin het vliegtuig, en is te bereiken via een nauwe doorgang in de cabine. Via een trap betreed je vaak een smalle ruimte, waarin kleine compartimenten van elkaar zijn gescheiden via gordijntjes. Deze compacte ruimte biedt – in tegenstelling tot wat veel reizigers denken – weinig bewegingsruimte, laat staan een mogelijkheid om rond te lopen. Nee, het gaat om een ruimte waar eigenlijk alleen ruimte is om even wat slaap te pakken. Een kleine leefruimte voor wat persoonlijke spullen, en een apart gedeelte dat door een gordijn is afgeschermd om te ontspannen.

Steward deelt een video die de tongen losmaakt

“Mijn bed opmaken, twee uur slapen, wakker worden en dan tien minuten later 200 ontbijten serveren,” schreef Connor bij de video. Dat maakte bij veel volgers de tongen los: “moet je in je uniform slapen? Dat lijkt me zo vies!” Met wie vraag weet Connor natuurlijk wel raad: “het hangt ervan af hoe lang ik heb! Als het 45 minuten of zo is, probeer ik gewoon een dutje te doen in mijn kleding, maar als het meer dan 2 uur is, trek ik me helemaal om en doe ik comfortabele kleding aan.” Het is overigens wel zo dat het cabinepersoneel een speciale pyjama moet dragen, die stiekem wel iets wegheeft van een uniform. Het cabinepersoneel moet tijdens een noodsituatie natuurlijk wel herkenbaar zijn voor de passagiers, dus is enige uniformiteit dan wel wenselijk. De pyjama van het cabinepersoneel is gelukkig comfortabel genoeg is om in te kunnen slapen. Bekijk hieronder de video die Connor deelde:

@connormeechan would you like chicken or beef sir? 🥱 #cabincrew #fyp ♬ Funny – Gold-Tiger

Slapen tijdens turbulentie, hoe werkt dat dan?

Een andere, veelgestelde vraag door de kijkers van de video is hoe je kunt slapen als er turbulentie optreedt. “Als ik deze video zie, stel ik me voor dat je al uit bed wordt geslingerd door milde turbulentie.” Connor antwoord daar grappend op:“het gebeurt best vaak eigenlijk, turbulentie als je net wil gaan slapen. Maar ik hou wel van een beetje turbulentie terwijl ik probeer te slapen, het is een beetje als een baby die gewiegd wordt!.” Voor de veiligheid van het cabinepersoneel is het overigens wel verstandig om de gordel te sluiten terwijl ze gaan slapen. Turbulentie kan namelijk op ieder willekeurig moment ontstaan, en kan ervoor zorgen dat je je bezeert. “En je wil natuurlijk niet tegen het plafond vliegen!” voegt Connor lachend toe. Hij heeft inmiddels ruim 24.000 volgers op TikTok, die regelmatig smullen van zijn avonturen als steward.